Cikkek

Szerényen növekszik a Launchpad

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-25 12:54:06

Az Ubuntu Linux atyja a nyílt forráskódú szoftvermodellek több elemét is átalakítaná, hogy azok nagyobb teret nyerjenek.

Mark Shuttleworth az O'Reilly Open Source Convention rendezvényen tartott előadást, amelyben többek között a Windowszal való interoperabilitás fontosságát hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva kitért a szabad szoftverek fejlesztésének finanszirozására is. Nem értett egyet azzal, hogy a web-alapú és a nyílt forráskódú alkalmazásokat webes hirdetésekkel lehetne finanszirozni, ehelyett inkább szolgáltatásokkal lehetne befektetéseket hozni erre a területre.

Hasznos lenne továbbá, ha a fejlesztéseket egy bizonyos menetrend szerint végeznék, azaz az egyes verziók kibocsátásnak időpontja előre tudható lenne. Ez serkentené a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztési folyamatát - mondta Shuttleworth. Egy másik fontos szempont, hogy az ilyen szoftverek bátorítsák az innovációt. A Firefox jó példa erre, hiszen ez olyan platform, amelyre bárki fejleszthet bővítményeket. Végül pedig ahhoz, hogy valóban széles körben elfogadottakká váljanak, a nyílt forráskódú szoftvereknek kompatibilisnek kell lenniük a Windowszal is.

Az O'Reilly konferencián bejelentették azt is, hogy a SourceForge.net konkurenciájaként tavaly létrejött Ubuntu-fejlesztőközösség, a Launchpad még nem érte el azt a népszerűséget, amit reméltek tőle. Habár az általuk fejlesztett projektek száma látványosan növekedett, 1500-ról 7000-re, ez még mindig jóval szerényebb szám, mint a rivális SourceForge-é, amelyen 150 ezer projekt elérhető jelenleg...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek