Cikkek

Újra leírhatjuk a kis betűs netbookot

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-02 12:10:07

A Psion jogászai visszavonulót fújtak: a netbook köznév szabadon használható azokra a gépekre, amelyekre az elmúlt pár évben az egész szakma használta.

A számítógépgyártók, piaci elemzők, kereskedők, azaz az egész szakma fellélegezhet - már persze azok, akik egy percig is aggódtak a Psion ámokfutása miatt. Azért ne ne becsüljük alá a fenyegetést, a Google például komolyan vette - viszont a Psion visszavonta a keresetét, mostantól mindenki újra köznévként használhatja a netbook kifejezést.

A Psion netbookja
A netbookok, vagyis a kompakt, olcsó, hordozható PC-k, melyeket főként webböngészésre és levelezésre találtak ki, nagyon népszerűvé váltak az elmúlt egy-másfél évben. A netbookot mint köznevet az Intel honosította meg, a Psion azonban nem nézte ezt jó szemmel, mivel a cégnek volt egy Netbook nevű terméke, és - bár 2003-ban leállították a gyártását - a név változatlanul bejegyzett védjegy. A Psion 1996 december közepén jelezte védjegyigényét az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál (USPTO), míg a bejegyzést 2000 november végén kapta meg. 2003-ig készült náluk Netbook nevű termék, amit 2003 november végén váltott le a Netbook Pro - bár már ez sem létezik egy jó ideje.

A fentiek alapján a cég idén januárban végigfenyegette a teljes szakmát - beleértve újságírókat és bloggereket is -, és azt követelte, hogy senki ne használja a bejegyzett védjegyét. A Google annyira komolyan vette a fenyegetést, hogy megtiltotta a netbook kifejezés használatát az Adsense hirdetésekben. Nem csak a keresőóriás vette komolyan a Psiont, több elemzőcég is a "mini-notebook" kifejezésre váltott piaci jelentéseiben, ami talán nem is baj abból a szempontból, hogy a netbook könnyedén "félreolvasható" notebooknak.

Az Intel mint lovasság
Mint a westernekben az indiántámadásokkor a lovasság, az Intel is az utolsó pillanatban, de még időben érkezett meg a csatamezőre, és felvette a harcot a Psion ellen - oldalán a Dellel...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek