Cikkek

Synergon: vegyes eredmények

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-16 12:10:09

A romló üzleti környezet a Synergonnál is megmutatkozott: nőtt az árbevétel, de nagyot zuhant az üzemi eredmény 2008-ban az előző évhez képest.

Közel 18 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet a Synergon, ami 5 százalékkal több, mint az előző évben. Ez nagyrészt a magyarországi leányvállalatainak teljesítményének köszönhető. A negyedik negyedévi árbevétel 2 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Szintén a negyedik negyedévben az üzemi eredmény 61 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ám az egész éves csupán 65 millió lett, ami 74 százalékos csökkenés az előző évi eredményhez képest. Ez főként az alacsonyabb nettó fedezetek, az értékesítésekben jelentős súlyt képviselő anyagjellegű tételek romló fedezettartalmának tulajdonítható. A pénzügyi eredmény veszteségeiből származó határidős ügylet vesztesége 923 millió forinttal rontotta az eredményt.

A negyedik negyedév üzemi eredményének 61 százalékos növekedésében az év végi magas szezonális értékesítési fedezet pozitív hatása tükröződik, ugyanakkor csökkentette a költséghatékonysági döntések miatti, átmeneti működési költségnövekedés. A csoport létszáma az év végén 18 százalékkal volt alacsonyabb az előző évi értéknél. A társaságok konszolidáltan 1,1 milliárd forint adózott veszteséggel zárták a 2008-as évet, amelyben az alacsonyabb fedezetek, a megváltozott gazdasági környezet miatt meghozott megelőző intézkedések, továbbá a Fibex Kft. követelés és készletállományának az értékvesztése voltak meghatározók.

Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója elmondta: "A 2008-as év nehéz volt a Synergon számára, hiszen a pénzügyi válság hatásai alól az IT szektor sem tudta kivonni magát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek