Cikkek

Symbian az Intel Atom processzorra

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-21 11:10:06

Az Intel szívesen látná az Atomot okostelefonok és MID-ek motorjaként. Jelentős mérföldkő, hogy most elkészült a Symbian korai, Atomon futó változata.

A Symbian mobilplatformot főként az ARM processzorokon alapuló eszközökhöz tervezték. Az operációs rendszer a netbook név használatával kapcsolatos botránnyal ismét köztudatba került Psion EPOC 32-jéből csírázott ki. Az 1998-ban alapított Symbian számos prominens mobiltelefon-gyártó koalíciójának birtokában volt, mígnem tavaly a Nokia az összes részvényét felvásárolta. A cég megalapította a Symbian Foundationt, hogy felszabadítsa a Symbian kódját, és nyílt forráskódú licenc alatt terjessze azt. (Ez jelenleg is folyamatban van.) A nyílt fejlesztési modell irányába tett lépés a legizgalmasabb dolog, ami a Symbian platformmal az elmúlt pár évben történt. A Nokia azért fordít nagy figyelmet a Symbian fejlesztésére, hogy még versenyképesebbé és relevánsabbá tegye azt a fragmentált okostelefon- és MID-piacon, ahol egyre inkább a Linux-alapú megoldások dominálnak.

A Symbian mobil operációs rendszer Intel Atom processzoron futó változata még távol van a véglegestől. Ennek ellenére az a tény, hogykészül az x86 processzoron futó Symbian, megnyithatja a kaput az Intel legapróbb x86 CPU-ján alapuló MID-ek (Mobile Internet Device - Mobil Internet/képes/ Eszköz) és okostelefonok szélesebb piaci térhódítása előtt.

Édes álmok
A Nokia S60 platform csoportjának vezetője, Lee Williams egy múltheti blogbejegyzésében foglalkozott a Symbian Atomra portolásával. Számos x86 platformra portolták már a Symbiant az évek során, de egyik sem jutott túl a kísérleti stádiumon, és sohasem szállították kereskedelmi hardverrel, így a nagyközönség elé sem került. Az S60 Atomon futó változatának még ez a korai, tán alfának sem tekinthető változata is jelentős lépésnek tekinthető azon az úton, hogy az Intel érdemben konkuráljon az okostelefonok és MID-ek piacán domináns ARM processzorokkal.

Az Intel az Atom kezdetei óta dédelgeti a tervet, hogy az x86-os CPU-t ebben a szerepkörben lássa viszont, de annak valóra váltásához minden segítségre szüksége lesz. Az viszont bizonytalan, hogy az Atomon futó S60 eljut-e valaha is a felhasználókhoz.

Kísérleti stádium
"A SOSCO (S60 on Symbian Customer Operations) csapat tagjai közül pár tehetséges srác a GCC (GNU Compiler Collection) segítségével lefordította a Symbiant, és teljesen hétköznapi Intel Atom alaplapon futtatja" - írja Williams. "Kíváncsian várjuk, hogy milyen érdeklődést tudunk kiváltani ezzel a portolással. Különösen annak örülnénk, ha pár jelentősebb üzleti partner csatlakozna a projekthez, és egy konkrét terméken futó változat kifejlesztésébe invesztálna."

A kísérleti változat tartalmazza az S60 felhasználói felületét, és képes OpenGL applikációk futtatására. Williams szerint meggyőző az operációs rendszer sebessége és válaszideje az Atom platformon.

Csak válasz az Androidra?
Elképzelhető, hogy a Symbian lépése csupán válasz a Google Linux-alapú Android operációs rendszerének x86-ra portolásával kapcsolatos hírverésre...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek