Cikkek

Solaris Nehalemre igazítva

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-04 11:10:05

A Sun Microsystems új verziót adott ki a Solaris operációs rendszerből, ami támogatja az Intel Nehalem magos Xeon processzorait. Valószínűleg ez az utolsó frissítés az Oracle hatalomátvétele előtt.

A Solaris frissítése kihasználja a Nehalem magos Xeonok nyújtotta extrákat, így nagyobb általános teljesítmény mellett a virtualizációs megoldások sebessége is javul, miközben csökken a fogyasztás. A Solaris következő fontosabb kiadása (elvben) a 11-es lesz, amit a jövő év közepére ígérnek - ha csak az Oracle nem dönt úgy, hogy leállítja az operációs rendszer fejlesztését. A Sun akvizíciója kapcsán sokan megkongatták a vészharangot a Solaris felett, de az is igaz, hogy miután az Oracle áprilisban megvásárolta a Sunt, a cég vezérigazgatója, Larry Ellison úgy beszélt a Solarisról, mint a "piacon hozzáférhető messze legjobb Unix technológiáról" és a "Sun üzletének szívéről".

Mi lesz veled, Solaris?
A Sun a Solarist 1992-ben dobta piacra a SunOS utódjaként. Bár a Solaris a 2.1-es változat óta támogatja az x86-os rendszereket, hagyományosan a Sun SPARC CPU-ira optimalizálták. Az x86-os szerverek, különösen az x86-64-es architektúra térnyerésére azonban a Sunnak is reagálnia kellett. A Solaris 10-es változatának - ami támogatja a 64-bites x86-os alkalmazásokat - marketingjében a cég éppúgy koncentrált saját, AMD Opteron- és Intel Xeon-alapú munkaállomásaira és kiszolgálóira, mint a Dell, a Hewlett-Packard és az IBM termékekre.

Larry Wake, a Sun Solaris-marketingért felelős vezetője elmondta: vállalata biztos akar lenni abban, hogy a Solaris jól fut az általa gyártott a gépeken, de azt is fontosnak tartja, hogy más rendszereken is jól működjön. Wake szerint ez az elkötelezettség vezetett az Intel új processzorán méretre szabott szolgáltatásokhoz, mint amilyen például a Power Aware Dispatcher - utóbbi azt teszi lehetővé, hogy a Solaris a terhelést a lehető legalacsonyabb számú CPU-magra koncentrálja, és kikapcsolja a nem használt magokat.

Ráncfelvarrás után
Az operációs rendszer most már arra is képes, hogy a hálózati forgalom feldolgozását a CPU-król a megfelelő hálózati kártyákra terhelje.

A Solaris 10-et a Sun 2005 elején jelentette be, és azt tervezte, hogy fokozatosan nyílt forráskódúvá teszi. A legutolsó jelentős frissítését az operációs rendszer 2006 közepén kapta a 128-bites ZFS fájlrendszer, a Containers virtualizációs technológia és a PostGres nyílt forráskódú adatbázis bevezetésével...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek