Cikkek

Sokat kell még tenni a Digitális Közműért

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-27 12:10:05

Az IVSZ támogatja a Digitális Közmű programot, de arra figyelmeztet, hogy az infrastruktúra rendelkezésre állása önmagában még nem elég.

Magyarországon a 2008 őszén meghirdetett Nemzeti Digitális Közmű program hivatott biztosítani mindenki számára a szélessávú hálózat elérését. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöksége elkötelezett a program megvalósítása mellett, ugyanakkor számos olyan területet jelöl ki, amely a program sikerének alapfeltétele - meglévő beruházások védelmében például el kell kerülni, hogy a program keretein belül a már létező gerinchálózattal párhuzamos fejlesztések kezdődjenek meg. Az IVSZ kiemeli, hogy az infrastruktúra rendelkezésre állása önmagában nem hozza meg a kívánt hatásokat. A szélessávú internet felhasználása akkor fog növekedni, hogyha hasznos és időszerű tartalmak jelennek meg a hálózaton, illetve ha a hardver- és szoftvereszközökhöz való hozzáférés biztosításához is rendelkezésre áll célzott támogatási program.

- AZ IVSZ messzemenőkig egyetért azzal, hogy az esélyegyenlőség jegyében a szélessávú internet minden magyar állampolgárhoz eljusson - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke. - Fontosnak tartjuk azonban a Nemzeti Digitális Közmű program keretében létrejövő infrastruktúra végpontjain a piaci szabályok és az esélyegyenlőség érvényesülését. Álláspontunk szerint a Digitális Közműhöz kapcsolódó szolgáltatók számára biztosítani kell a különböző vezetékes és vezeték nélküli technológiák közötti technológiasemlegességet.

A Digitális Közmű csak eszköz
Az IVSZ szorgalmazza a távoktatás és a távmunka elterjedését elősegítő tartalmak létrehozását, valamint az e-közszolgáltatások széles körének bevezetését. A közigazgatási szolgáltatások hatékonyságának javulásához olyan alkalmazások elterjesztését tartja szükségesnek, amelyek növelik az állampolgárok elégedettségét az ügyintézés során, egyúttal csökkentve annak költségeit. Be kell hoznunk a lemaradásunkat a digitális tananyagokon alapuló, kompetencia-alapú oktatás területén is: az IVSZ véleménye szerint az ilyen oktatási módszerekhez szükséges sávszélesség-igény kielégítése azonnali értelmet adna a Nemzeti Digitális Közműnek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek