Cikkek

SOA okosan

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-14 15:10:06

Itthon az IBM első ízben tartott előadást a szolgáltatásorientált architektúráról, és bemutatta Smart SOA portfólióját. (x)

A résztvevőket üdvözölve dr. Paál Péter, a magyar leányvállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az anyacéghez hasonlóan 2004 óta szállítanak SOA megoldásokat. Akkoriban sokan úgy vélték, hogy a magyar piac még nem érett az ilyen irányú fejlesztésekre. Az elmúlt pár év azonban rácáfolt a szkeptikusokra, és az IBM ma már a pénzügyi szervezetek mellett a kormányzati szférában, a kereskedők és a gyártók körében is végez SOA fejlesztéseket.

Géczy Viktor, az IBM Magyarország termékmenedzsere előadásában úgy fogalmazott, hogy a hazai vállalatok általában valamilyen egységes front-end, illetve integrációs keretrendszer kialakításakor, továbbá a munkafolyamatok vagy szolgáltatások jobb felügyelete érdekében indítanak SOA projektet.

Erre a területre az IBM Smart SOA néven átfogó portfóliót alakított ki, amelyet dr. Julius Peter, az IBM közép-kelet-európai, közel-keleti és afrikai kereskedelmi igazgatója mutatott be a budapesti rendezvényen.

- Smart SOA kínálatunkat egyrészt szoftverek alkotják, amelyek a változáskezelés folyamatát támogatják - mondta dr. Julius Peter. - Másrészt ezekhez a szoftverekhez szakértelmet adunk, amely az ügyfeleinkkel közösen megvalósított eddigi több mint hétezer SOA- és BPM-projekt tapasztalataira, bevált gyakorlatára épül. Szoftver oldalon olyan eszközpalettát kínálunk, amely az üzleti folyamatok kezelését a folyamatok teljes életciklusán keresztül támogatja a modellezéstől kezdve a tesztelésen át a bevezetéséig. Olyan platformot adunk, amelyen a vállalatok a modellezett folyamatokat rendkívül gyorsan, hetek vagy pár hónap leforgása alatt bevezethetik. Ezt követően eszközeink segítségével biztosíthatják, hogy az alkalmazottak, az ügyfelek és a partnerek is hatékony módon interakcióba lépjenek ezekkel a folyamatokkal, és azok az információforrások, IT-rendszerek is rendelkezésre álljanak, amelyekre a folyamatok támaszkodnak. Olyan monitorozó eszközöket is adunk, amelyek révén a vállalatvezetők ellenőrizhetik, hogy valójában mi is történik a bevezetett folyamatokkal, azok az elvárásoknak megfelelően működnek, vagy szükséges a további finomhangolásuk. Megoldásunk javaslatokkal is segíti a vezetőket abban, hogy a felderített szűk keresztmetszeteket gyorsan, valós időben áthidalhassák. Smart SOA porfóliónk így átfogó és kiforrott megoldást kínál az üzleti folyamatok menedzseléséhez, különös tekintettel a folyamatok gyakori és gyors változására.

Az IBM térségünkben a SOA figyelemre méltó térhódítását regisztrálja, ami a vállalatok gyors növekedéséből fakadó, vagy a nagyobb rugalmasság és agilitás vonatkozásában jelentkező igényeknek köszönhető...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek