Cikkek

Satyam: elterelés volt a könyvelési csalás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-20 13:10:06

Az indiai kormány vizsgálata szerint feltételezhető, hogy a Satyam lemondott elnöke megiscsak saját hasznára hamisította a cég könyvelését.

B Ramalinga Raju, az outsourcing szolgáltatásokat nyújtó indiai Satyam elnöke nemrég mondott le, miután elismerte, hogy évek óta hamisította a vállalat pénzügyi adatait. A szeptember 30-án véget ért negyedév árbevétele hivatalosan 27 milliárd rúpia volt (570 millió dollár), míg a valóságban csak 21,12 milliárd rúpia. Az igazgatótanácsnak küldött levelében Raju (képünkön) hangsúlyozta, hogy sem ő, sem családja nem húzott hasznot a csalásból.

Az azóta elindított kormányzati vizsgálat eddigi eredményei egyre inkább arra utalnak, hogy a hiány nem csupán könyvelési technikákkal keletkezett, hanem bonyolult manővereken keresztül Raju jelentős összegeket sikkasztott. A New York Times információi szerint az ellenőrök egy 300 cégből álló "labirintust" tártak fel, amelyen keresztül a volt elnök egymilliárd dollárt szivattyúzott ki a Satyamtól. A vállalat szóvivője nem kommentálta az értesüléseket.

Közben a Satyam egyik legnagyobb ügyfele, az amerikai State Farm Insurance biztosítótársaság bejelentette, hogy felbontja szerződését az indiai vállalattal...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek