Cikkek

Satyam-botrány: kormányzati beavatkozás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-12 12:10:04

Az indiai kormány határozott lépésekkel igyekszik helyreállítani a bizalmat az indiai technológiai piac iránt, amit megrendített a Satyam-botrány.

Az indiai kormány pénteken bejelentette, hogy érvényteleníti a Satyam Computer Servicesnél szombatra tervezett igazgatótanácsi értekezletet, ezzel párhuzamosan korlátozza az igazgatótanács tevékenységét és saját jelöltjeivel bővíti ki a testületet. A vállalat ügyvezető vezérigazgatója, Ram Mynapati csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a Satyam pénzügyi helyzete "nem biztató".

A kormány vasárnap három igazgatótanácsi tagot nevezett ki a Satyamhoz, ők Deepak S. Parekh, a HDFC bank elnöke; Kiran Karnik, a Szoftver Szolgáltatás Vállalatok Országos Szövetségének (Nasscom) korábbi elnöke; C. Achuthan, az indiai értéktőzsde igazgatója. A tekintélyes pénzügyi szakemberek kinevezésének hírére hétfőn a Satyam részvényei látványosan, 54 százalékot erősödtek. A kormány nem közölte, hogy mi a célja a kinevezésekkel, az új tagok feltehetően potenciális befektetők keresésében fognak közreműködni. A Forrester piackutató cég szerint valószínű, hogy a vállalatot egyben vagy külön-külön, üzletáganként eladják.

A New York Times elemzése szerint a konkurens nagy cégek már készülnek a Satyam piaci részesedésének megszerzésére, ami évi 2 milliárd dollár árbevételt jelent. Jó eséllyel pályázik erre az IBM és az Accenture, amelyek az elmúlt évek során kiépítették pozíciójukat Indiában. Ők képesek arra, hogy azonos minőségben nyújtsanak szolgáltatásokat a Satyam ügyfeleinek, azzal a nem kis előnnyel, hogy nem indiai vállalatok. Az outsourcing pedig még a gazdasági válságban is vonzó lehet, 2009-ben előreláthatóan legalább 10 százalékkal bővül az eddig évi 50 milliárd dolláros piac.

Kérdés az is, hogy mennyire árt a Satyam-botrány a többi indiai cégnek és az indiai technológiai piacnak általában...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek