Cikkek

Réz(őr)angyalok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-26 15:10:03

Intelligens kamerák vigyázzák a Budapest-Bécs vasútvonal csomópontjain lefektetett biztonsági rézkábeleket.

A kamerák már akkor riasztják a biztonsági szerveket, amikor valaki megközelíti a kábeleket. A megnövekedett rézkábel lopások ugyanis a tetemes károkozás mellett az utasok biztonságát is veszélyeztetik. Bűnmegelőzési megoldásra volt szükség, így kár sem keletkezik és a tetteseket is időben le tudják fülelni. A kábellopások megakadályozása nem csak emberéleteket ment, hanem százmilliós, akár milliárdos veszteségektől is megóvja a vasúttársaságokat - mondja a kamerákat gyártó Intellio Kft. ügyvezető igazgatója Kópházi János.

A MÁV új rendszere merőben eltér a szokványos biztonsági megoldásoktól. A frissen átadott intelligens rendszer Behatolás Védelmi funkcióval is rendelkezik, amely adott szituációk kialakulásakor automatikusan riasztást küldd. Ezek a megapixel felbontású kamerák megkülönböztetik a területen mozgó embereket a vadaktól és egyéb mozgó objektumoktól. A biztonságiaknak csak akkor kell a riasztásokra reagálniuk, amikor emberek mozognak a megfigyelt területeken.

Különálló megfigyelési pontok (Intelligens kamerák) kommunikálnak egymással WLAN hálózaton keresztül. Az adatkommunikáció mellett, a megapixeles képek rögzítése is vezeték nélküli hálózaton keresztül történik. Az élő megfigyelés monitorozása és a riasztások fogadása a Vasút-Őr távoli megfigyelő központjában történik. Mivel a vasúti megfigyelési helyszínek a monitorozó központtól távol eső lakott területeken kívüli helyszínek, ezért az élőképű monitorozáshoz szükséges adatok átvitele GSM UMTS 3G adatátviteli technológiával történik. Az éjjel-nappali megfigyelés biztosítására minden kamera nagy teljesítményű IR reflektorokkal lett felszerelve, így a kamerák 40-70 méteres megfigyelési távolságot tudnak figyelni.

Ma egy átlagos biztonsági rendszer még olyan kamerák felszerelését jelenti, amely hatásossága kizárólag emberi tényezőn múlik - mondja Kópházi János. Ezek a rendszerek semmi mást nem csinálnak, csak egy bizonyos képet mutatnak. Egy több kamerás rendszernél a biztonsági szolgálatnak folyamatosan látnia kéne az összes sugárzott képet, és mindemellett fel kell ismernie, ha bármilyen nem kívánt esemény történik valamelyik helyszínen...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek