Cikkek

Rekorderedmények az Intelnél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-16 14:19:17

Az Intel várakozáson felüli edményekről számolt be a második negyedévben, és hasonlóan erős harmadik negyedévre számít.

Az Intel tegnap közölte második negyedéves eredményeit, túlszárnyalva a pénzügyi elemzők előrejelzéseit. A cég teljes 2008-as második negyedéves bevétele 9,5 milliárd dollár volt, 2,3 milliárdos üzemi nyereség és 1,6 milliárdos nettó nyereség mellett. Az egy részvényre jutó hozam 28 cent. A teljes bevétel ugyan 2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, de az előző év hasonló időszakához képest 9 százalékos növekedést mutat. Ugyanakkor a nettó nyereség 11 százalékkal nőtt 2008 első negyedévéhez képest, és 26 százalékkal 2007 második negyedévéhez mérve.

Igencsak látványos dolog túlszárnyalni a pénzügyi elemzők előrejelzéseit a második negyedévben, és az Intel ráadásként erős harmadik negyedévet jósol. Ekkorra a vállalat 10-10,6 milliárd dollár körüli eladásokra számít, szemben az elemzők korábbi, 10,07 milliárdos prognózisával. Kérdés, hogy a részvénypiac hogyan reagál majd a hírekre. Az Intel részvényeinek ára jelentősen zuhant a december 24-én elért 27,31 dolláros legmagasabb árról (július 14-én 20,47 dolláron álltak), leginkább a makrogazdasági problémák miatt.

Az Intel négy különálló földrajzi régióban értékesíti termékeit: ezek az ázsiai és a csendes-óceáni régió, Észak-, Dél- és Közép-Amerika, Japán és Európa. A cég mind a négy területen növelte bevételeit az előző évi adatokkal összehasonlítva, különösen Európában, ahol 17 százalékos növekedést ért el. A többi területen rendre 8, 9 és 3 százalékos gyarapodást könyvelhettek el.

Az Intel az erős növekedést részben a gyenge dollárnak tulajdonítja a külföldi piacokon. Az emelkedő olajárak is gyakorolhatnának negatív hatást a cég teljesítményére, de a Santa Clarában székelő CPU-gyártó nem számít semmiféle problémára ezen a fronton...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek