Cikkek

Példaértékű e-Egészségügy Thaiföldön

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-18 18:10:05

A thaiföldi kórház jó példa arra, hogy a digitális kartotékrendszer előnyeit szemléltesse: a szoftverfejlesztők páratlan rendszert fejlesztettek.

A Thaiföldi Buddhista Királyság annyira sikeres a gyógyturizmusban, hogy az egyik híres kórházának már egy különleges szoftvert is kifejlesztettek a rengeteg adat rögzítésére és a működés hatékonyabbá tétele érdekében. A szoftver lehetővé teszi, hogy naponta kétszerannyi pácienst lásson el biztonságosan a kórház, és mindezt az adminisztrációért felelős személyzet növelése nélkül. A szoftver a Bumrundgrand Kórháznak mindenben megkönnyítette a dolgát, a számlázáson és leltározáson túl az adatok rögzítésében és azok tárolásában is.

Az sem elhanyagolandó tény, hogy a Bumrungrand Kórház az egész rendszerét egy darab két processzoros alapszintű Dell 1950-es szerveren futattja, egy fürtözött konfigurációs rendszerben egy SQL Server 2005 kiszolgálóval.

Kevesebb emberi mulasztás
Az új rendszer azt eredményezte, hogy az orvosok sokkal többet tehetnek érdemben a betegekért, hiszen már nem kell többé várakozniuk a röntgenfelvételeket és vérvételi teszteket is tartalmazó kartonokra. Ráadásul sokkal rendezettebb formában jutnak hozzá a korábbi feljegyzésekhez is. Ez a fajta "e-rendelés" jelentős mértékben csökkenti a tévedések és hibák számát is, ugyanis a kézírásokat sem kell többé megfejteni.

Az Archive of Internal Medicine (országos orvostani archívum) januárban kiadott tanulmányában közölte, hogy már pusztán csak az automatizált orvosi feljegyzés-rendszerrel is 15 százalékos csökkenést lehet érzékelni a kórházi halálozások terén.

Új egészségügyi rendszer a Bumrungrand Kórházban
(az IDG News Service összeállítása alapján)

A Bumrungrand kórháznak még egy előnye származott a digitalizálásból: miután a betegek kartonjait felvezették az új rendszerükbe, a korábban kartonokkal zsúfolt, most megüresedett terem egy új gyermekklinikának adhat otthont.

A Microsoft is üzletet szimatolt
Az elektronikus egészségügyi kartotékrendszer ügye a kormányzatok egyik központi kérdésévé vált a válságos időkben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek