Cikkek

4,2 milliárd dolláros veszteség, 15 ezres elbocsátás a Panasonicnál

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-05 12:10:04

A világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai cége és legnagyobb plazmatévé-gyártója hatalmas veszteségről számolt be, és 27 gyár bezárására készül.

A világ első számú plazmatévé-gyártója, a Lumix fényképezőgépeiről is ismert Panasonic 4,2 milliárd dolláros éves veszteségről számolt be, és 15 ezer munkás elbocsátását tervezi. A veszteség oka az alacsony kereslet és az erős jen. Nem a Panasonic az egyetlen gyártó Japánban, amely nehézségekkel küzd: a Sony, a Toshiba és a Hitachi is több milliárd dolláros veszteségről számolt be, hasonló okokból. Azon túl, hogy a japán gyártók külföldön megszerzett nyereségét felfalja az erős jen, ami az elmúlt 13 évben egyszer sem volt ilyen magasan a dollárral szemben, versenyképességüket is gyengíti a dél-koreai LG-vel és Samsunggal szemben. A plazmatévé-piacon a Samsungnál és az LG-nél is előkelőbb helyet elfoglaló Panasonic módosította a március 31-én záruló pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, és az előzőleg jelzett 30 milliárd jenes profit helyett most már 380 milliárdos (4,2 milliárd dolláros) veszteségre számít. Az új előrejelzés a 345 milliárd jenes, átszervezésekkel kapcsolatos költségeket és a 9 százalékkal csökkenő eladásokat tükrözi. A tavaly decemberi Panasonic-Sanyo egyesülés még a lebonyolítás fázisában van, így a fenti számok nem tükrözik a vele kapcsolatos pénzmozgást.

A korábban Matsushita Electric néven ismert cég a 63,1 milliárd jenes veszteséget termelt az októbertől decemberig tartó negyedévben, míg egy évvel korábban 115,2 milliárd jenes profitra tett szert ugyanebben az időszakban. Makoto Uenoyama a cég igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta: az eladások minden üzleti szegmensben zsugorodtak a harmadik negyedévben, és ennél is nagyobb mértékű csökkenésre számítanak a negyedik pénzügyi negyedévben. A profit valószínűleg minden szegmensben csökkenni fog.

panasign.jpg

Átkeresztelés: egy munkás a Panasonic Corporation tábláját helyezi a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. tábla fölé a cég tokiói irodájának bejáratánál, 2008 szeptember végén (Fotó: Reuters)

Bár a Panasonic leginkább szórakoztatóelektronikai berendezéseiről ismert, a cég a gyárautomatizálási berendezések egyik vezető gyártója...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek