Cikkek

Óvatos duhaj az AMD

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-10 13:10:04

A korábbinál kisebb tulajdonrésszel képzelné el részvételét az AMD az arab befektetőkkel létrehozott vegyesvállalatban.

Az előzmények: az Abu Dhabi illetőségű Advanced Technology Investment Company (ATIC) befektetési csoport októberben bejelentette egy új, ideiglenesen The Foundry Company néven emlegetett amerikai székhelyű, csúcstechnológiás félvezetők gyártására szakosodott cég létrehozását. Ez az AMD chipgyártásának kiszervezését jelentené. Egy másik arab cég, a Mubadala Development Company - mely eddig is jelen volt az AMD-ben - bejelentette, hogy az eddigi 8,1-ről 9,3 százalékra növeli részesedését a vállalatban. Az akkori tervek szerint az AMD 44,4 százalékot tulajdonolt volna a Foundryban.

A chipgyártó hétfőn közölte, hogy inkább 34 százalékkal venne részt az új vállalatban. Az új megállapodás szerint a Mubadala továbbra is 58 millió AMD-részvényt vásárolna, de ezen felül még 5 millióra vásárlási opciót is kapna. A jövőbeni finanszírozást - olyan forgatókönyvek szerint, amelyek alapján a vállalkozásitőke-befektető Mubadala felhívja rá ügyfeleit, hogy váltókat intézményezzenek a szóban forgó alapokra - az AMD nettó eszközértékének 90 százalékára becsülik, szemben az előzetes megállapodásban szereplő 110 százalékkal.

Az AMD egyébként minden lehetséges módon igyekszik rendbehozni pénzügyi mutatóit: augusztusban a DTV üzletágát adta el a Broadcom félvezető-gyártónak közel 200 millió dollárért...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek