Cikkek

Az Intel szerint túl vagyunk a nehezén

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-15 12:10:04

Kezdenek befutni a 2009 első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentések, a sort az Intel nyitja. Az óriáscég gyenge eredményeivel is meghaladta a várakozásokat, és lassú fellendülésre számít.

A március 28-án véget ért első negyedévben az Intel nettó bevétele 7,1 milliárd dollár volt, ami 26 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi eredményekhez képest, ugyanakkor kicsivel több, mint amire a piaci elemzők számítottak. A cég nettó nyeresége 647 millió dollár volt, ami 55 százalékkal kevesebb mint 2008 hasonló időszakában. Az egy részvényre jutó osztalék 11 dollárcent volt, ami meghaladja az elemzők 0,03 dollárcentes előrejelzését. Az Intel nyilatkozata szerint az átszervezéssel és értékcsökkenéssel járó költségek alacsonyabbak voltak a vártnál; a nagyobb nyereség a költségcsökkentési intézkedéseknek és a nagyon alacsony, egy százalékos effektív adórátának köszönhető. A netbookok népszerűsége fakulni látszik, az Atom processzorok és a hozzájuk tartozó chipsetek értékesítése 27 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

A "nem is olyan rossz" jót jelent
A 7,1 milliárdos eredmény mindent egybevetve jónak számít a jelen piaci körülmények között, bár egy normális piacon kifejezetten rossz lenne. Nyilatkozatában Paul Otellini, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta: az Intel hisz benne, hogy a PC-eladások az első negyedévben már elérték a mélypontot, és az iparág visszatér a normális, az idénynek megfelelő kerékvágásba.

Mindazonáltal az Intel csak az első negyedéveshez hasonló - de legalább nem gyengébb - eredményekre számít a pénzügyi év második három hónapjára. Otellini a különböző szegmensekben elért eredményekre is kitért, és bár általában a világpiacról beszélt, ez közel sem jelenti, hogy értékelése az összes piacra érvényes. Az Intel szerint először az asztali gépek eladása zuhant a mélypontra, de a cég szerint február elején az értékesítések már visszatértek a normális szintre. A kereskedőknél nem halmozódtak fel túlzott készletek, és amit raktáron tartottak, azt is hamar eladták.

Ezzel szemben tovább tartott, hogy a végfelhasználóknak szánt noteszgépek értékesítése újra megerősödjön, aminek az az oka, hogy a készletek sokkal nagyobbak voltak. Ez bizonyosan rontotta a cég eredményeit, hiszen a noteszgépekbe szánt processzorok és lapkakészletek eladása stagnált, amíg a kereskedőknél lévő noteszgép-készleteken túl nem adtak.

Túl vannak a nehezén
A netbookokba szánt Atom chipek értékesítése meredeken zuhant, aminek az okát Otellini szintén a felhalmozódott készletekben látja. Az Intel arra számít, hogy ezen a téren is növekedés várható...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek