Cikkek

Őszi prognózis

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-18 19:04:26

Mi voltunk a legjobban meglepődve, hogy nyár közepére milyen népes netbookmezőnyt sikerült összegyűjtenünk.

Úgy alakult, hogy a tesztre beérkezett gépek közül több is előszériás, úgynevezett mérnöki mintadarab volt. Ezek már majdnem olyanok, mint a végleges modellek, de apróságokban különbözhetnek a majdan a boltok polcaira kerülőktől, illetve még küzdenek kisebb gyermekbetegségekkel. Ezért nem is lehetett egységes módszerrel teljesítményt és akkumulátor-üzemidőt vizsgálni a tesztünkre beérkezett gépekkel. Az is megnehezítette a dolgunkat, hogy hol valamilyen Windows, hol pedig valamilyen Linux futott operációs rendszerként a gépeken. A WinRAR segítségével azonban elvégeztünk egy teljesítménymérést, hogy legyen valamiféle támpontunk arról, mire képes egy ilyen apróság. Egy dolgot azonban nagyon jól fel tudtunk mérni, mégpedig azt, hogy milyen érzés használni ezeket a gépeket! Véleményünk szerint ennél a kategóriánál pontosan ez a fontos: a használhatóság foka, az ergonómia. Feltételeztük, hogy a felhasználók azokra a feladatokra fogják majd be őket, amelyeket az előbbiekben vázoltunk.

Végül úgy döntöttünk, mégis elkészítjük összeállításunkat, amolyan prognózisként, előrejelzés gyanánt, hogy mi várható netbookfronton a nyár végére, őszre.

Az összeállításban szereplő termékek:
- Asus Eee (700) PC 4G
- Asus Eee 901
- HP 2133 Mini-Note
- MSI Wind U100
- Acer Aspire One

Zöld informatika
Csak üres szlogen? Marketingfogás? Az informatikai cégek egyre több olyan eszközt, megoldást dolgoznak ki, amely védi a környezetet. Ez nem elhanyagolható, hiszen a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az információtechnológia világviszonylatban a szén-dioxid-kibocsátás két százalékáért felel, és ez azt jelenti, hogy a repülőgépiparral szinte azonos mennyiségben szennyezi a levegőt.

Összeállításunkban a szoftveres, hardveres cégek, a kommunikációs vállalkozások zöld stratégiáját igyekeztünk feltérképezni.

Windows kiszolgáló új alapokon
Kétségtelen, hogy a Vista még ma is megosztja mind a rendszergazdákat, mind a fejlesztőket, mind a végfelhasználókat. A kérdés, hogy vajon a Windows Server 2008 is ugyanilyen ambivalens érzéseket kelt, vagy ez már egy olyan operációs rendszer, amelyre lehet számítani?

A Vistába a Microsoft beletett mindent, amiről azt gondolta, hogy kell a végfelhasználóknak. Itt egy kis csicsa, ott egy kis inkompatibilitás - és máris tömegek sírják vissza az XP-s korszakot. Olyan extrém esetet is láttunk, hogy valaki a gyárilag Vistával telepített notebookjáról törölte az új rendszert, és régi kedvencét, az XP-t rakta fel rá.

A Windows Server 2008 esetében talán nem ennyire sarkos a helyzet, hiszen alapjában más közönségnek szól: rendszergazdáknak és informatikához értő "lelkeseknek", fejlesztőknek. A szó szoros értelmében végfelhasználóknak nem is kell közvetlenül találkozniuk a rendszerrel. Épp ezért a redmondiak ebbe a rendszerbe azt tették, amit az IT-felhasználók kértek, nem azt, amit a gyártó fontosnak gondolt. Olyan új funkciókat kapunk a Windows Server 2008-cal, amelyek ténylegesen hasznosak a funkcionalitás és a biztonság szempontjából egyaránt.

A rendszer egyébként azonos alapokra épül, mint a Vista, így elvileg a két rendszer sebessége, architektúrája nagyon hasonló egymáshoz. Valamiért azonban a Windows Server 2008 felhasználói nem tapasztalták azt a 10-20 százalékos lassulást, amelyet a Vista önmagában okozott, így vagy nem teljesen azonos a kód, vagy ügyesebben válogatták ki a szolgáltatásokat/komponenseket.

Pozitív benyomásaink a Windows Server 2008-ról.

Partnerek, szoftverek és szolgáltatások
A Microsoft partnerprogramjában négyszázezernél több cég vesz részt. Közülük több mint hétezer vállalat képviseltette magát a világméretű hálózat idei találkozóján Houstonban, további ötezer résztvevő pedig online kísérte figyelemmel a World Partner Conference (WPC) július 7. és 10. között zajló eseményeit. A négy nap folyamán a szoftvercég új partnertámogató erőforrások mellett a Hyper-V, az SQL Server 2008 és más, kibocsátás előtt álló termékeinek pontos elérhetőségét is bejelentette.

Munkatársunk tudósítása a helyszínről.

Demokratizált kommunikáció
"Az elmúlt másfél évben elkezdett stratégiát szeretném folytatni a következőkben is. Ügyfeleink egy részét közvetlenül szolgáljuk ki termékeinkkel és szolgáltatásainkkal, ezt a tevékenységet továbbra is erősíteni kívánjuk. Nem hanyagoljuk el partnercégeinket sem, szorosabbra fűzzük velük a kapcsolatot, teljes körű támogatást kapnak tőlünk. Ugyanakkor nem titok, hogy új partnercégeket is keresünk, amelyekkel nemcsak a telefónia területén, hanem az IT-integráció körében is együtt tudunk dolgozni" - mondta el lapunknak az Avaya magyarországi képviseletének májusban kinevezett ügyvezető igagazgatója, Dancsi András. Az interjút lapunkban olvashatják...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek