Cikkek

Összefogtak a disztribútorok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-04 12:10:07

Rohamosan nőnek a hazai hardver- és szoftverdisztribútorok kintlévőségei, ezért közös listát állítanak össze a megbízhatatlan vevőkről.

A disztribútorok behajthatatlan kintlévőségei tavaly novemberben kezdtek kritikus mértékűvé válni − nyilatkozta Virágh Attila, az RRC Hungary ügyvezetője. Akkoriban néhány kereskedő jelentős tartozásokat halmozott fel az egyik disztribútornál, majd amikor úgymond "kitelt a becsülete", egyszerűen elment a másikhoz, aki jóhiszeműen kiszolgálta. Egy notórius nemfizető így gyakorlatilag "végigrabolhatta" az ágazatot. Van olyan adós, aki egymaga közel százmilliós veszteséget okozott.

Ez a helyzet változott meg tavaly év végén, amikor a kritikus állapot megteremtette az ágazati összefogást, melyhez - egy kivételével - az összes nagy disztribútor csatlakozott. Most minden résztvevő hetente összeállítja 15 napon túli adósainak cégnevét és adószámát, valamint tartozásának összegét és lejárati napját. A listákat rendszeresen összesítik, de a hitelezők neve nélkül - mondta el Kunos Imre, a Disztributor.hu Zrt. vezérigazgatója. Hogy a probléma nagyságrendje érzékelhető legyen, a jelenlegi, két hónapja futó listán közel 200 vevő szerepel, mintegy 588 millió forintos tartozással, ami a teljes vevőállomány öt százaléka, és a szám heti 10-20 nem, vagy késedelmesen fizetővel bővül.

A további problémák megelőzésére a listán kívül fontos, hogy az érintett cégek minden leendő új − vagy akár régebbi − ügyfelüket ellenőrzik a kifejezetten erre a célra létrejött körbetartozas.hu honlapon. A két intézkedés, a lista bevezetése és a korbetartozas.hu oldal használata gyakorlatilag hetek alatt radikálisan csökkentette az összes érintett veszteségét...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek