Cikkek

Optimistábban látják a jövőt a CIO-k

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-21 22:10:06

Az európai és amerikai informatikai vezetők már csak 2 százalékos büdzsécsökkenést várnak a következő évben a UBS pénzügyi szolgáltató felmérése alapján.

Az amerikai és az európai informatikai költségvetések átlagosan két százalékkal csökkenhetnek a következő esztendőben, szemben a három hónapja várt 5 százalékos visszaeséssel - derül ki egy 100 informatikai vezető (chief information officer - CIO) megkérdezése alapján készült felmérésből, amelyet a svájci UBS bank tett közzé hétfőn.

Az Egyesült Államokban működő cégek CIO-i kevésbé pesszimisták, ők csupán 1,3 százalékos visszaesésre számítanak, szemben európai kollégáikkal, akik 3,4 százalékos zsugorodásra készülnek. A UBS felmérése szerint - amelyben 60 amerikai és 40 európai nagyvállalati CIO-t kérdeztek meg - az idei esztendőben továbbra is erős kontroll alatt fogják tartani a pénzügyi vezetők a vállalati informatikai büdzséket, amelyek így átlagosan 5-10 százalékkal csökkenhetnek. Ugyanakkor 2010-ben már kissé javulhat a helyzet, és a korábbi kutatásokhoz képest optimistábban várják a jövő évet az informatikai vezetők, ami a vállalati költéseket illeti.

Először hardverre költenének
A felmérés szerint a hardverköltések csökkenése is lelassult, ahogy a vállalatok lassanként lecserélik öregedő, átlagosan 3-5 éves PC-iket, a vásárlói aktivitás azonban inkább 2010 közepétől lendülhet fel ismét. A UBS felmérése szerint a megkérdezett CIO-k a legtöbbet HP-eszközökre költenének, a legkevesebbet pedig a nemrég az Oracle által felvásárolt Sun termékeire. A Goldman Sachs szintén ebben a hónapban tette közzé előrejelzését, amely szerint a gazdasági helyzet javulásával, illetve az informatikai költségvetések újbóli növekedésével a hardver lehet az első számú beruházási terület, megelőzve a szoftvereket, hálózati eszközöket és az informatikai szolgáltatásokat.

A hálózati eszközök közül a UBS által megkérdezett informatikai vezetők 77 százaléka vásárolná vagy legalábbis vizsgálná meg a Cisco tavasszal bemutatott Unified Computing System adatközpontokba szánt eszközeit. A rivális Juniper hálózati eszközök is egyre inkább teret nyerhetnek, a Cisco által dominált piacon jelenleg kevesebb mint 1 százalékos részesedéssel rendelkező cég termékeit a megkérdezett CIO-k 11 százaléka vásárolná meg....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek