Cikkek

Operációs rendszerek: harmadik alternatíva

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-23 13:10:05

Várhatóan ma délután bocsátja ki az Ubuntu a soron következő, 9.04-es verzióját. A fejlesztést támogató Canonical szerint az új változaton jelentős javításokat végeztek.

Az Ubuntu fejlesztési hátteréről, jövőjéről Gerry Carr-t, a Canonical platform marketingért felelős vezetőjét kérdeztük.

- Milyen üzleti modellt követ a Canonical az Ubuntuval kapcsolatban?
- Szolgáltatásokat értékesítünk a platform körül. A desktop verzió kapcsán felkeressük a számítógép-gyártókat, hogy telepítsenek Ubuntut a gépekre, és lehetővé tesszük számukra, hogy használják a márkanevet az ilyen gépek népszerűsítésére; másod- és harmadszintű támogatást nyújtunk azoknak a gyártóknak, amelyek közvetlen támogatást nyújtanak az ügyfeleknek; idén megkezdjük a közvetlen online szolgáltatások értékesítését ügyfeleknek. Szerver oldalon szolgáltatásokat értékesítünk az Ubuntu iránt érdeklődő vállalatoknak. Ezek közé tartozik a felmérés, a migráció, az oktatás, valamint a 9x5-ös vagy 7x24-es támogatás.

- Mennyi ideig tervezik ingyenesen elérhetővé tenni a desktop változatot?
- Örökre. Nem csupán a Canonical, hanem egy tágabb közösség is dolgozik az Ubuntu fejlesztésén, ezért nem lenne védhető, hogy licensz díjat kérjünk a disztribúcióért. Úgy véljük, hogy az a helyes üzleti modell, ha a platformhoz kapcsolódó szolgáltatásokat értékesítjük.

- Mekkora az innen származó árbevétel és mekkora a fejlesztés költsége?
- Ezek az adatok nem publikusak.

- Melyek a Canonical hosszú távú tervei az Ubuntuval? Mark Shuttleworth alapító tavaly úgy nyilatkozott, hogy még 3-5 évig finanszirozza a projektet.
- Az elejétől fogva úgy kalkuláltunk, hogy egy idő után a projekt nyereséges, de legalábbis önfinanszirozó lesz és nem lesz szükség további befektetésekre. A Mark által megjelölt időszak után önfenntartóvá kell válnunk.

- Tavaly nyáron Mark Shuttleworth több fontos célt fogalmazott meg az Ubuntuval kapcsolatban, többek között az interoperabilitást a Windows-zal és a jobb felhasználói felületet. Történt-e azóta előrelépés?
- Az Ubuntu 9.04-ben lényeges előrelépések történtek mind a felületet, mind a funckionalitást tekintve, és az elmúlt időszakban összeállt csapat képes arra, hogy jelentős javításokat végezzen a következő verziókban, ezért elégedettek vagyunk az eredményekkel. Célunk az, hogy az Ubuntu a felhasználók preferenciái között szerepeljen, mint gyors és vonzó felületű operációs rendszer. Szeretnénk reális alternatívát nyújtani a Windows-zal és az Apple-lel szemben minden felhasználónak. Jelenleg nagyon sok felhasználó elégedett az Ubuntuval, de mi azt szeretnénk, ha mindenki elégedett lenne vele; nem feltétlenül az a célunk, hogy legyőzzük az Apple-t vagy a Windows-t, hanem hogy egy harmadik alternatívát és egy valóban nyílt platformot ajánljunk a felhasználóknak a digitális mindennapjaikhoz.

- Ha már említettük az Apple-t, több verzió óta nincs hivatalos Ubuntu változat PowerPC-re (Mac gépekre). Miért?
- Az Apple bevezette az Intel platformot, így nem volt már értelme fenntartani egy nagyon szűk piaci résnek szánt verziót.

- Az Ubuntu nagyon pontos menetrendet követ a fejlesztés során, konkrét dátumokkal minden következő verzióhoz. Mennyire bizonyult ez hasznosnak a felhasználók számára?
- A 6 hónapos fejlesztési ciklus lehetővé tette számunkra a gyors innovációt. Azzal, hogy a "normál" verziók közé beiktattuk az LTS, azaz a hosszú távú támogatásúakat (ez 3, illetve 5 évet jelent a desktop és a szerver verzióra), úgy gondoljuk, hogy megfelelő kombinációt alakítottunk ki azok számára, akik a gyors innovációt igénylik, illetve azoknak, akiknek inkább a hosszú távú támogatás a fontos...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek