Cikkek

Olcsó notebook, jó notebook

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-08 12:10:02

Zuhannak az árak, 150 ezer forintért már jól használható notebookot vehetünk. Összehasonlító teszt 10 géppel.

Nagyjából egy évvel ezelőtt még a 130-150 ezer forintos ár a noteszgépek piacán a kínálat alsó határát jelentette, ma pedig már bőven középkategóriásnak számító gépeket lehet ennyiért hazavinni. Jellemző, hogy tavaly ősszel ebben a szegmensben a Celeron processzor és az 512 megabájt memória volt az általános, ma pedig már - ahogy később látni is fogjuk - kétmagos processzort és az esetek többségében a Windows Vista futtatásához is elegendő, két gigabájt memóriát kapunk.

Azt kértük a tíz legjelentősebb hazai noteszgép-gyártótól, hogy olyan készülékkel nevezzenek összehasonlító tesztünkre, amelyek megfelelnek néhány általánosan elvárható paraméternek. Volt olyan kitétel, amely egy gyártónak sem okozott problémát, mások viszont jártak némi huzavonával. Az első és talán legfontosabb feltételünk az volt, hogy a tesztre érkező gépek kétmagos processzorral rendelkezzenek, de ennek gyártóját (vagyis, hogy Intel vagy AMD chipről legyen szó), nem határoztuk meg.

Hasonlóan lényeges paraméter a későbbi teljesítmény szempontjából, hogy minimum egy gigabájt legyen a rendszermemória. Ez Windows XP-hez bőven elég, de még a Vista Home Basic kiadásának sem okoz problémát. XP-vel már nem érkezett gép, és annak is nagyon örültünk, hogy a legtöbb modell már alapkiszerelésben is 2 gigabájt memóriával rendelkezett. Mind a tíz gép könnyedén vette a talán legkevésbé szigorú akadályt: úgy gondoltuk, hogy általános felhasználást feltételezve 80 gigabájt merevlemez-kapacitás a minimum, de szerencsére 120 gigabájtnál kisebb háttértárral nem találkoztunk.

Előírás volt még a már többször említett bruttó 150 ezer forintos végfelhasználói ár, és a konfiguráció részét képező valamilyen Windows operációs rendszer is. Itt már akadtak problémák, több gyártó is ezen szeretne spórolni, és az alacsonyabb ár, de erősebb hardver együttes érdekében ezt hagyja ki első körben a számításból. A 150 ezres lélektani határ környékén is nagy volt a szóródás, a legolcsóbb és a legdrágább gép ára között 40 ezer forint a különbség, ami az értékhatár több mint 25 százaléka...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek