Cikkek

Nyugdíjba menekülnek a cégvezetők

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-14 13:10:07

A recesszió miatt minden korábbinál nagyobb számban hagyták ott munkahelyüket az amerikai vállalatok vezetői - az IT és a telekom szektorban is.

Közel 1500 cégvezető (CEO) hagyta ott a munkahelyét az elmúlt évben, köztük 221 a technológiai és a telekommunikációs szektorban - derül ki a Challenger, Gray & Christmas Inc. Chicago-i állásközvetítéssel és munkaerő-kihelyezéssel foglalkozó cég kimutatása szerint, amelyet a Computerworld amerikai online kiadása ismertetett. A cégvezetők kilépési rátája tavaly közel 9,4 százalékkal növekedett 2007-hez képest, és a távozó CEO-k száma a legmagasabb volt azóta, hogy a Challenger, Gray & Christmas 1999-ben elkezdte mérni ezeket a változásokat.

A cégvezetők távozásának okaként 466 esetben felmondást jelöltek meg, míg 362-en nyugdíjba vonultak. 41 cégvezetővel közölte őszintén a munkáltatója, hogy "ki vannak rúgva", de a felmérés készítői szerint a cégvezetők felmondása is sokszor a munkáltató nyomására történik. 27 CEO esetében közvetlenül a pénzügyi válság volt a távozás közvetlen oka.

Nagy nevű áldozatok
A Computerworld összeállításában néhány emlékezetes cégvezetői távozást is felsorolt, amelyek közül kiemelkedik Jerry Yang novemberi elbocsátása a Yahoo éléről; éppen a mai napon jelentették be, hogy a helyére az Autodesktől 2006-ban távozott Carol Bartz érkezik. Egy másik nagy nevű "áldozat" az elmúlt évben Diane Greene volt, akit júliusban menesztettek a VMware elnök-vezérigazgatói posztjáról; őt Paul Maritz, a Microsoft korábbi egyik vezetője váltotta a poszton, amelyik cég a VMware egyik legnagyobb konkurensévé nőtte ki magát a virtualizációs piacon.

David Dobson 2008. júniusi hatállyal mondott fel a Corel Corp.-nak, hogy későbbstratégiai és innovációs vezetőként helyezkedhessen el a Pitney Bowes Inc.-nél. A kanadai Corel megbízott ügyvezetői posztját jelenleg a Symantec korábbi vezetője, Kris Hagerman látja el.

Az idei év eleje is már hozott személyi változást az IT iparágban: a Seagate Technology LLC kedden közölte, hogy Stephen Luczo elnök visszaveszi a vezérigazgatói pozíciót, amelyet 2004-ben Bill Watkins-nek adott át. Az adattárolókat gyártó Seagate közleménye szerint Watkins segíteni fog az átmenetben és Luczoval közösen találja majd ki, hogy a jövőben milyen poszton segíti majd a cég munkáját.

Mozgalmas lesz az idei év itthon is
A magyar informatikai és távközlési vállalatok élén az azt megelőző időszakhoz képest valamivel kevesebb vezetőváltás történt. Ezek közül emlékezetes, hogy a GTS Central Europe, a GTS-Datanet anyavállalata 2008. november 1-jei hatállyal Pauer Pált, a GTS-Datanet értékesítési és marketing igazgatóját nevezte ki a cég ügyvezetőjévé; Szathmári Géza több mint 15 év után közös megegyezéssel távozott a vállalattól.

Tavaly júniusban Reményi Csaba lett az Oracle Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója. Füzes Péter, az Oracle Hungary Kft. eddigi ügyvezető igazgatója 2008 júniusától az Oracle 35 országot magábafoglaló EE&CIS (Kelet-Európa és a FÁK országok) régiójának kormányzati igazgatói pozícióját tölti be.

2008 elején került az EMC hazai leányvállalatának élére Ákos György; a villamosmérnök végzettségű szakember korábban az IBM-nél és a Synergonnál töltött be vezető pozíciót. Szeptember 15-től megbízott ügyvezető igazgatóként György László irányítja a Cisco Magyarország tevékenységét. György László elődje, Rékasi Tibor, 2008. szeptember 15-től a Magyar Telekom Nyrt. T-Systems üzletágához tartozó IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójaként folytatja munkáját.

Tavaly januárban Emanuele Massimo, az Apple hazai képviseletének ügyvezető igazgatója tizenegy év után távozott a vállalat éléről...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek