Cikkek

Nyíltan a forráskód kérdéséről 1.

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-09 10:10:02

Biztonság, költségek, kompatibilitás, teljesítmény: beszélgetésünk első részében összevetettük a nyílt és zárt forráskódú rendszereket.

A nyílt és zárt forráskódú rendszerek "párharca" örök slágertéma. Meghívtuk hát egy beszélgetésre a témában leginkább érintett cégek képviselőit. Vendégeink voltak Darabos Dániel (Multiráció), Hargitai Zsolt (Novell Magyarország), Keszei Balázs (Microsoft Magyarország), Török Tamás (Sun Microsystems). A moderátor Bátky-Valentin Zoltán kollégánk volt.

Keszei Balázs szerint az üzleti igények figyelembevételével kell választani. Ehhez viszont fontos megismerni a kínálatot, az egyes alternatívák sajátosságait, majd ezeket összevetni a saját elvárásokkal. A szakember a Microsoft (zárt forráskódú) termékei mellett a széles palettán túl, azok együttműködését, egységes kezelőfelületét, és az ez utóbbiból fakadó könnyű elsajátíthatóságát említette meg.

Török Tamás hangsúlyozta: ugyanezek az érvek ma már a nyílt forráskódú megoldások mellett is elmondhatók, amelyek az utóbbi 6-8 évben hatalmasat fejlődtek, és ennek köszönhetően a népszerűségük is ugrásszerűen nőtt.

Hargitai Zsolt meglátása szerint az átlag ember nem úgy közelíti meg a szoftvereket, hogy azok nyílt vagy zárt forráskódúak. Igényel bizonyos funkciókat, jellemzőket, de az lényegtelen számára, hogy ezeket egy nyílt vagy egy zárt forráskódú megoldástól kapja-e meg. A zárt rendszerek popularitásának növekedését abban látja, hogy azok egyre inkább megfelelnek a felhasználók kívánalmainak szolgáltatások és kezelhetőség tekintetében egyaránt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek