Cikkek

Üzleti intelligencia a tömegeknek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-16 10:10:14

November 4-én rendezik meg az első nyílt forráskódú üzletiintelligencia-alkalmazásokat bemutató hazai konferenciát.

Az elmúlt években a nagy szállítók által fejlesztett üzletiintelligencia-eszközök (Business Intelligence - BI) mellett egyre inkább teret nyernek a nyílt forráskódú BI alkalmazások is, amelyek bevezetésének teljes bekerülési költsége sokszor nagyságrenddel kisebb lehet, mint a kereskedelmi rendszereké. Az open source BI alkalmazások azonban nem csupán emiatt lehetnek vonzóak a magyar vállalatok számára is - hangsúlyozta Arató Bence, a november 4-i I. Nyílt forráskódú BI Konferenciát szervező BI Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyik ilyen szempont, hogy az open source licenszelési konstrukciók révén a kis és középvállalati szektor számára is lehetővé vált a BI szoftverek széleskörű alkalmazása. Sokszor a már valamilyen üzletiintelligencia-alkalmazást használó nagyvállalatok számára sem jelent költséghatékony megoldást a meglévő BI rendszereik kiterjesztésére, esetükben a nyílt forráskódú alkalmazások nyújthatnak segítséget az egész szervezetre kiterjedő analitikai rendszerek kialakításában. Mivel a nyílt forráskódú eszközök könnyen módosíthatók, alkalmazásukkal olyan rugalmas BI megoldások készíthetőek el, amelyek a hagyományos szoftverek segítségével nem, vagy nehezen lennének megvalósíthatók.

Sikeres hazai bevezetések
Arató Bencétől megtudtuk: bár a nyílt forráskódú BI eszközök már hosszabb ideje elérhetők Magyarországon is, az első ezzel foglalkozó konferencia apropóját az adja, hogy most ért el arra a szintre a piac, amikor a nyílt forráskódú BI szoftverek már a teljes palettát - adatbázis-kezelők, adatintegrációs (ETL) eszközök, jelentéskészítő és elemzőszoftverek - lefedik, és minőségileg is megközelítik, vagy akár el is érik a kereskedelmi szoftverek szintjét. A nyílt forráskódú BI alkalmazások mögött - ahogy az open source világban egyébként is egyre inkább jellemző - egyébként is sok esetben profitorientált cégek állnak, amelyek azonban nem a szoftverlicencekre, hanem a szoftvertámogatásra és tanácsadásra épülő üzleti modell alapján kínálják a szoftvereiket - tette hozzá a szakember...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek