Cikkek

NHH: problémás pontszámítás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-08 20:20:34

Az országgyűlési bizottság visszadobta a digitális tévé- és rádiósugárzásra kiírt pályázat javasolt eredményét.

A tévés és rádiós digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére kiírt pályázat eredményére tett javaslatot alaki és pontszámítási kifogásai miatt küldik vissza átdolgozásra a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH). Az Országgyűlés illetékes bizottságának ülése után az MTI-nek a résztvevők elmondták, hogy várhatóan még ebben a hónapban ismét a bizottság elé kerülhet az anyag.

A pályázati kiírás szerint a nyertesek tizenkét évre szóló jogosultságot szereznek a digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére. Az alkalmazott tömörítési eljárásról az üzemeltető dönthet, miként arról is, hogy a programcsokrokba az előírt közszolgálati adások mellett milyen más tartalmak kerülnek majd be, és ezeket (mint a televíziós multiplexek esetében) ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi elérhetővé.

A földfelszíni rádiós és a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek