Cikkek

Netbook-körkép: olcsó apróságok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-01 12:10:06

Összegyűjtöttük a december elején kapható modelleket, és megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba: melyik a legjobb?

Tisztázzuk először a legfontosabbat: a netbook nem notebook! Nem tudjuk elég nagy betűkkel írni: aki a korábbi noteszgépe helyett vesz netbookot, mert kicsi, olcsó, jópofa, az csalódni fog. Ha pedig valaki majd a karácsonyfa alatt laptopot keres, de helyette netbookot talál majd, valószínűleg keserű szájízzel gondol majd vissza a 2008-as ünnepre. Ezek a kis gépek alkalmasak internetezésre (böngészésre, levelezésre, csetelésre), jók lehetnek egyszerűbb irodai programok futtatására (vagyis nem gond a szövegszerkesztés, az egyszerűbb táblázatok és bemutatók szerkesztése), illetve le tudják játszani a zenei és videoformátumok többségét is. Ennyi!

Ha ezeket a lehetőségeket (és egyben korlátokat) fejben tartjuk, akkor sok örömünk lesz majd az új kedvencben. Amennyiben azonban ennél többet várunk egy netbooktól, akkor törvényszerűen csalódni fogunk: ezeknek a gépeknek nincs megfelelő teljesítménye képszerkesztésre, nagy felbontású videók lejátszására, videovágásra, vagy éppen multimédiás prezentációk készítésére.

Egységes kínálat
Nehéz helyzetben vagyunk, amikor netbookokat hasonlítunk össze, hiszen ezeknek a gépeknek a hardveres kiépítése szinte az utolsó csavarig megegyezik. Jelentős különbségek csak a kijelző minőségében, a ház, és ezzel együtt a kijelző méretében, a billentyűzet kialakításában, az akkumulátorkapacitásban és a hozzáadott tartozékokban vannak. Az összes tesztelt modell az Intel új, kifejezetten kis teljesítményű, alacsony fogyasztású gépekbe szánt Atom processzora köré épült, jelesül mind az öt versenyzőnkben az N270-es, 1,6 gigahertzes órajelű központi egységet találtuk.

Különbséget a rendszermemória mennyisége sem nagyon mutatott: az MSI Wind kivételével mindegyik gépben 1 gigabájt memóriát kezelt a Windows XP operációs rendszer. Merevlemez-kapacitás tekintetében már szélesebb a skála, az értékek 60-160 gigabájt között mozogtak. Ha komolyabb zenei gyűjtemény tárolása a cél, akkor fontos lehet a háttértár mérete, egyébként szerintünk egy netbook esetében 60 gigabájt is bőségesen elég. Részletesebb adatok az utolsó oldalon lévő összesítő táblázatban találhatók.

img_1270.jpg

Világok harca
Jelen összehasonlító anyagunkba olyan gépeket kértünk a gyártóktól, amelyekről feltételezzük, hogy a legnagyobb számban fogynak majd karácsony előtt. Véleményünk szerint egy netbook esetében az optimális választás a merevlemezes, 1 gigabájt memóriával rendelkező kivitel, Windows operációs rendszerrel. Több gyártónál létezik mozgó alkatrész nélküli SSD-meghajtóval szerelt változat a cég netbookjának, és majdnem mindegyik gépből kapható 512 megabájt memóriával rendelkező, Linux operációs rendszert használó kiadás is.

Utóbbi változatokat csak hozzáértőknek és kalandoroknak javasoljuk: a notebookokkal érkező Linux disztribúciók szolgáltatáskínálata és funkcionalitása korlátozott, használatuk pedig mindenképpen megszokást igényel. SSD-meghajtóval szerelt netbookra a legtöbb esetben Windows XP-t lehet ugyan utólag telepíteni, futtatni már kevésbé. Ezek az SSD-k nem azonosak azokkal a nagy teljesítményű társaikkal, amelyek a felső kategóriás noteszgépekben szolgálnak: a netbookok flashalapú tárolói általában 8-20 gigabájtosak, és elsősorban a sebességük miatt nem alkalmasak a Windows XP futtatására. Mindenképpen megéri az a pár 10 ezer forint, amivel a merevlemezes változata ugyanannak a gépnek többe kerül!

Aki lemarad, kimarad!
Minden kisebb és nagyobb noteszgép-gyártó próbál magának egy szeletet kiszakítani a netbookok piacából, azonban vannak, akik később eszméltek a kelleténél...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek