Cikkek

Nem szárnyal a Sun

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-29 13:10:05

Jelentősen csökkent a Sun Microsystems árbevétele a harmadik pénzügyi negyedévben. A vállalat vezetői nem kommentálták az eredményeket. Az Oracle-Sun megállapodás az OpenOffice jövőjével kapcsolatban is kérdéseket vet fel.

A Sun keddi bejelentése szerint a harmadik negyedév árbevétele 2,60 milliárd dollár volt, ami 20 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi eredmény. Az összeg elmarad a pénzügyi elemzők által korábban kalkulált 2,86 milliárdtól is. Az x86 szerverek eladásai csökkentek, ami pedig korábban folyamatos növekedést mutatott. A cég nettó vesztesége 201 millió dollár volt, amibe beletartozott az elbocsátásokhoz kapcsolódó 46 millió dolláros költség is. Az eredményekről kiadott közleményben a vállalat vezetői nem kommentálták az adatokat, és az erről szóló szokásos sajtótájékoztatót sem tartották meg, feltehetően a folyamatban lévő felvásárlás miatt. A Sun egyéb, korábban sikeres üzletágai sem szerepeltek jól: a CMT (Chip Multithreading) Niagara szerver eladások csupán 3 százalékkal nőttek, ennél jobban teljesítettek a tároló megoldások.

George Weiss, a Gartner elemzője szerint a gyenge eredményeket a gazdasági környezet és a felvásárlás körüli bizonytalanság együttesen generálta. A helyzetet ennél is bonyolultabb, mert az ügyfelek legkorábban a tranzakció lezárása után fél évvel kaphatnak képet róla, hogy az Oracle milyen módon akarja integrálni a Sun termékeit, illetve melyeket fogja eladni.

Kérdés az is, hogy mihez kezd az Oracle a Sun népszerű projektjével, a StarOffice-szal, és milyen úton halad tovább az OpenOffice.org. (A projekt legnagyobb támogatója a Sun). Elképzelhető, hogy az Oracle a továbbiakban nagyobb hangsúlyt helyez a StarOffice fejlesztésére, ami újabb front lehet a Microsoft elleni harcban. Az OpenOffice legújabb, 3...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek