Cikkek

A svéd szolgáltatók nem lesznek besúgók

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-29 12:10:06

Már a második svéd internetszolgáltató dönt úgy, hogy nem naplózza a felhasználók IP-címét, aminek kiadását így bírói végzéssel sem követelhetik tőlük.

A Tele2 a héten jelentette be, hogy miután belső adminisztrációjában felhasználta, törli az összes felhasználói IP-cím naplót. A lépés a svéd törvények szerint legális, de mivel a hatóságokat már elkezdte bosszantani, nem biztos, hogy sokáig az marad. A Tele2 a második nagy internetszolgáltató a skandináv országban, amely bevezeti ezt a rendszert; a Bahnhof nevű cég a hónap elején nyilatkozta azt, hogy megtagadja naplófájlok tartását, amelyeket így át sem kell adnia a hatóságoknak.

Lépésével mindkét szolgáltató az EU-s IPRED-re (Intellectual Property Rights Enforcement Directive - Szellemi Tulajdon/nal kapcsolatos/ Jogok Betartatásának Irányelve), pontosabban annak svéd inkarnációjára reagált. A törvény április elsejével lépett életbe az országban, és lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy az internetszolgáltatókat arra kötelezze a felhasználói adatokat átadására a szerzői jogok megsértésének gyanújával kapcsolatos ügyekben. Az anonimitás elvesztével az internetforgalom Svédországban azonnal lecsökkent.

A rendőrség nem örül
A rendőrség tisztában van az internetszolgáltatók lépéseivel, és azzal is, hogy az IP-kiosztási adatok naplóinak hiánya igencsak megnehezítheti a dolgát; a svéd rendőrség internetes bűnüldöző egységének vezetője, Stefan Kronkvist nyilatkozata szerint ez bizonyos esetekben lehetetlenné teszi a nyomozást.

A Tele2 és a Bahnhof valószínűleg nem sokáig tud így ellenszegülni a hatóságoknak, hiszen az EU már 2006-ban elfogadta azt az adatok megőrzéséről szóló irányelvet, ami hat hónap és két év közötti időtartamra kötelezővé teszi a tagállamok számára az ilyen információk archiválását...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek