Cikkek

Nem a véletlen műve

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-09 12:10:06

Ismét felkértük három ICT-cég vezetőjét, hogy kommentálja a közelmúlt eseményeit. Ezen a héten Beck György, Patonai Szabolcs és György László fejti ki véleményét.

E heti összeállításunkból kiderül, hogy nem feltétlenül szolgálja az előfizetők érdekeit az adatroaming-díjak mesterséges korlátozása, pedig a sávszélesség folyamatosan bővülni fog, mégpedig a videotartalmak terjedése miatt, és arra is választ kapunk, hogy miben reménykedik az Intel a számítógép-piacon.

1. Gyorsan dolgoznak az adatroaming-törvényen

Jó esély van rá, hogy az adatroaming maximálásáról szóló törvény lesz a leggyorsabb, amit az Európai Parlament valaha elfogadott.

Beck György, vezérigazgató, Vodafone Magyarország Zrt.

- Érthető az európai döntéshozók gyorsasága, hiszen közelednek az európai parlamenti választások, ami különösen fontossá teszi a népszerű és jól kommunikálható eredmények felmutatását. Ráadásul egy korábbi szabályozás kiegészítéséről van szó, ami szintén lerövidíti az egyeztetések időigényét.

A szabályozás főbb célkitűzésével - miszerint a fogyasztóknak kedvező roaming tarifákat kell biztosítani - egyébként egyet lehet érteni. A Vodafone a maga részéről mindig is élen járt - a szabályozástól függetlenül - ennek a célnak az elérésében, mind a hanghívások (Vodafone Passport), mind az adatforgalom (Vodafone Connect Roaming) tekintetében.

Mindazonáltal a konkrét szabályozással fenntartásaim vannak, mivel az sok szempontból nélkülözi a kereskedelmi logikát, és így indokolatlanul megdrágítja a kedvezmények ügyfelekhez való eljuttatását.
Talán a sietség rovására írható az is, hogy a tervezet a nem euróban árazó szolgáltatók számára mind a kiskereskedelmi, mind a nagykereskedelmi árak tekintetében évi egyszeri árfolyamigazítást ír elő, amely a válsággal együtt járó árfolyamingadozások mellett mind a hazai szolgáltatóknak, mind a fogyasztóknak indokolatlan pénzügyi rizikót rejt magában.

2. EU-átlag alatt a szélessávú előfizetések aránya

György László, ügyvezető igazgató, Cisco Magyarország

- A Cisco is hasonló folyamatokat lát a piacon. Kétségkívül az év legjellemzőbb tendenciája a videótartalmak terjedése, és a trend nem csupán az otthonokban, hanem az üzleti életben is megjelenik. Úgy vélem, hogy a videós tartalmak terjedése a következő években az internethasználat terjedésének illetve a sávszélesség bővülésének az első számú motorja lesz.

A Cisco Visual Networking Index előrejelzése szerint a következő négy évben a globális ip alapú hálózati forgalom eléri a fél zettabájtot, 2012-re pedig a 2007-es adatokkal összehasonlítva hatszoros növekedés várható, elsősorban a videóforgalom és a közösségi hálózatok térnyerése miatt. A videó a mobilinternet terén is egyre hangsúlyosabban fog megjelenni, és természetesen ez sem a véletlen műve: szintén kutatási adatok jelzik, hogy az európai szélessávú felhasználók kilencven százaléka szívesen venne igénybe olyan szolgáltatást, amely az otthon elérhető médiatartalmakat bárhol és bármikor hozzáférhetővé teszi...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek