Cikkek

Nagygenerálozás előtt az internet

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-06-29 22:14:25

Zöld utat kapott az internetes doménnevek használatának megújítási terve. Az ICANN számos változtatást tervez.

Az ICANN Párizsban elfogadta az internetes doménnév-szabályok módosításának tervezetét. Többek között enyhítenek az úgynevezett "top-level domainekre" - például .com, .hu, .net, .org - vonatkozó szigorú szabályozáson. A döntés szerint a cégek terméknevekből, míg a természetes személyek a saját nevükből kreálhatnak webcímeket. A jelenlegi maroknyi TLD lehetőség így gyakorlatilag végtelen számúra bővül. (Példa: www.hansolo.starwars, www.mintamokus.fennafan, stb.)

Elfogadták azt a javaslatot is, hogy bevezessenek ázsiai, arab és egyéb írásmódú doméneket. Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszország szorgalmazza a cirill domének bevezetését. Emily Taylor, a .uk domének nyilvántartásáért felelős Nominet egyik igazgatója szerint "ez hatalmas előrelépés az internet fejlődésében. Elhárít egy akadályt azok elől az emberek elől, akik idáig hátrányos helyzetben voltak az online szolgáltatások igénybe vételében. Ebben a pillanatban másfél milliárd ember használja az internetet, miközben négy és fél milliárd számára a latin betűk értelmezhetetlenek."

A régi rendszerben számos cég a maga hasznára fordította a szabályokat. Például egy polinéziai szigeten, Tuvalun élő nemzet cégei tévécsatornáknak és más, a televíziózásban érdekelt cégeknek adták el a .tv végződésű TLD-ket, persze jó pénzért. Az új tervek szerint a top-level doménnevek bármilyen betűkombinációból állhatnak, bármilyen kódolással. Például magánszemélyek regisztrálhatják a nevüket, ha ehhez kapcsolódóan "üzleti tervet és technikai kapacitást tudnak felmutatni", a cégek pedig szellemi tulajdonukat képező doménneveket is bejegyezhetnek. Az új szabályozással új címek ezrei, ha nem milliói születhetnek.

"A legvalószínűbb új TLD-k, amelyeket először visznek át az ICANN szabályozás folyamatán, és amelyek már fejlesztés alatt állnak egy ideje, a földrajzi elhelyezkedésre utaló végződések lesznek. Például a .cym Walesnek, a .sco Skóciának, a .ldn Londonnak, a .nyc New Yorknak, és így tovább" - magyarázza Marcus Eggensperger, a Lycos Webhosting munkatársa.

Ugyanakkor egy TLD felállítása - legalábbis a kezdetekkor - biztosan nem lesz olcsó mulatság. Amerikai dollárban kifejezve hatjegyű összegekről beszélünk, lévén az ICANN bő 15 és 20 millió dollár közötti összeget költ majd a változtatásokra, és természetesen ezt a pénzt szeretnék minél előbb viszontlátni...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek