Cikkek

MT: csökkenő eredmény, változatlan célok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-07 11:10:07

A Magyar Telekom csökkenő első negyedéves bevételről és eredményről számolt be. A Deutsche Telekom ugyancsak veszteséggel zárta a pénzügyi időszakot.

A Magyar Telekom 21,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el az idei első negyedévben, ami 2,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 22,2 milliárd forintnál - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az elemzők az első negyedévre 20,7 milliárd forint nyereséget vártak. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek alapján készült eredménykimutatás szerint a társaságnak az első három hónapban 159,4 milliárd forintos bevétele volt, ez 2 százalékkal marad el a tavalyitól. A MT mindezt a hang-alapú bevételek, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény csökkenésével magyarázta; utóbbi az első negyedévben 6,3 százalékkal, 64,6 milliárd forintra mérséklődött.

A közlemény szerint Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató elmondta: a gazdasági helyzet romlása ellenére sem változtatnak a 2009-es évre vonatkozó célkitűzéseken. A bevételek éves szinten csak 1 százalékkal csökkennek, és beruházásokra is a tavalyival azonos összeget, 107,9 milliárd forintot költenek. A T-Mobile Magyarországnak a SIM kártyák alapján 44,2 százalékos piaci részesedése volt.

A konszolidált kimutatás szerint a csoport vezetékes bevétele az első negyedévben 5,1 százalékkal 70,8 milliárd forintra csökkent, és 0,9 százalékkal 77,041 milliárd forintra estek vissza a mobil bevételek is. A mobil bevételek enyhe csökkenése a T-Mobile Magyarország alacsonyabb hang alapú, valamint készülékértékesítési bevétele miatt következette be, amit majdnem teljes mértékben ellentételezett a nem hang alapú szolgáltatásainak magasabb bevétele, továbbá külföldi mobil leányvállalatok magasabb hang alapú bevétele, az árfolyamváltozások kedvező hatásának következményeként.

A közzétett adatok szerint a 2005-ben kötött macedón szerződésekkel kapcsolatos vizsgálat az idén az első negyedévében 1,7 milliárd forintos költséggel járt, miutás egy évvel korábban már 1,5 milliárd forintot költöttek ugyanerre. A szerződésekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki. A MT gyorsjelentése szerint a csoport nem tudja megítélni, hogy a vizsgálatok mikor zárulnak le. Macedóniában a csoport első negyedéves bevétele 12,7 százalékkal 20,8 milliárd forintra, Montenegróban pedig 4,8 százalékkal 8,2 milliárd forintra nőtt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek