Cikkek

Teszt: MSI Wind Nettop D130

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-05 11:10:05

A D130-as NetTop a tajvani gyártó első olyan miniszámítógépe, amelyben az Intel legújabb kétmagos Atom processzora dolgozik. Van-e értelme a duplázott processzorerőnek?

Csakúgy, mint a nettopokat forgalmazó gyártók többségénél, az MSI-nél is több csoportra osztották az Intel Atom processzorral szerelt miniszámítógépeket. A kijelző nélküli, tehát sima asztali gépnek megtervezett Wind NetTop konfigurációk teljesen logikus módon, operációs rendszerek szerint vannak osztályozva, a SUSE Linux Enterprise Desktop 10.1 mellett lehetőség van Windows XP-, illetve immáron Windows Vista-licenccel árult gépek megvételére is. A D130-at az utóbbi operációs rendszer Home Basic változatával hozzák forgalomba hazánkban, ami a korábbi Atom változatok teljesítményét ismerve merész döntés.

Szimpla duplázás
Jól tudják ezt a gyártónál is, ezért ebben a gépben debütál elsőként az a 330-as CPU-típus, melyben két, 45 nanométeres gyártástechnológiával gyártott Diamondville mag található. A rendszerben pont ez, a kétmagos központi egység izgatott minket a leginkább, fúrta az oldalunkat, hogy hogyan teljesít a korábbi egymagos Atom generációkhoz és a VIA Nano-M-hez képest.

A központi egység 1,6 gigahertzes alapórajelen ketyeg, és 533 megahertz üzemfrekvenciájú rendszerbuszon keresztül kapcsolódik a kissé koros 945GC lapkakészlethez. Az egymagos Atomnál is alkalmazott HyperThreading-technológia természetesen a 330-asnál is kihasználható, magyarán szólva az operációs rendszer összesen négy processzorszálat oszthat ki saját maga és a különféle alkalmazások számára.

Egyéb jellemzőit tekintve a kétmagos Atom megegyezik az elődmodellekkel, egyedül a lapka fogyasztása növekedett meg a duplázásnak köszönhetően. Aggodalomra azonban semmi okunk, a komplett konfiguráció fogyasztása így sem lépi át teljes terhelés esetén a 40-42 wattot. Nyugalmi állapotban körülbelül 5-6 wattal kevesebbre számíthatunk, ami bizony a mai magas fogyasztású komponenseket elnézve szinte jelentéktelennek tűnik.

msi_nettop-d130a.jpgMSI Wind Nettop D130

cw_ajanlata_web_bg.jpgA D130 mindezt úgy éri el, hogy gigabites vezetékes és b/g szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlő is megtalálható a váza alatt. A beépített optikai meghajtó sem a hordozható számítógépek világából érkezett, egy teljesen átlagos méretekkel rendelkező, hússzoros DVD-írási sebességre képes egység köszön vissza a masina előlapjáról. A 160 gigabájtos merevlemezről hamar kiderült, hogy a Western Digital egyik 3,5 hüvelykes Caviar Blue típusa. Az integrált GMA 950-es grafikus lapka miatt az erősebb processzor ellenére sem érdemes 3D-s programokat futtatni az MSI új nettopján, még a többéves, egyszerűbb grafikával rendelkező játékokat is csak akadozva jeleníti meg az Intel DirectX 9 támogatással felvértezett IGP-je.

msi_nettop-d130c.jpgA csatlakozók a hátlapon és a nem éppen csendes ventillátor

Bár a Wind NetTop D130 teljesítménye önmagában is érdekes, úgy gondoltuk, hogy a korábbi tesztjeinkben szereplő Intel Atom és VIA Nano processzorok eredményeit belevesszük a mérési táblázatba.

3dmark2005_k.jpgA kép nagyítható

A három tesztprogramunk közül a 3DMark 2005-ben számít legkevésbé a központi egység ereje, így cseppet sem meglepő, hogy az erősebb grafikus alrendszerrel szerelt VIA Nano platform győzedelmeskedett az Intel versenyzői felett. A mérést 1024 x 768 képpont felbontásban végeztük...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek