Cikkek

Milliós számla szándékolatlan roaming miatt

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-30 17:10:05

Az EU-ban csökkennek, nálunk a gyenge forintárfolyam és az áfaemelés miatt emelkednek a külföldi mobilhívás indításának és fogadásának díjai.

Július 1-jétől tovább csökkennek a külföldi mobilbarangolás költségei az Európai Unión belül a hétfőn kihirdetett uniós rendelet alapján - jelentette be kedden Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a Nemzeti Hírközlési Hatóság által tartott tájékoztatón. Magyarországon ez a gyenge forintárfolyam és az áfaemelés következtében ugyanakkor várhatóan emelkedést jelent: a külföldről indított hívások ára legfeljebb 151,4 forint, míg a külföldi szolgáltató hálózatában fogadott hívás legfeljebb 66,9 forint lehet. A három hazai mobilszolgáltató közül eddig kettő nyújtotta be az NHH-hoz általános szerződési feltételeinek módosítását, amelynek alapján emelheti a külföldi hívásindítás, illetve -fogadás díját; a szolgáltatóknak erre legfeljebb 30 napjuk van. 2011-ig két további lépcsőben csökkennek majd az unión belüli roamingdíjak, minden évben július első napjától.

Július 1-jétől immár a roamingdíjak esetében is kötelező a másodperc alapú számlázás - a hívásindításnál a 31. másodperctől, míg a fogadásnál már az első másodperctől. A másodperc alapú számlázásra való áttérés átlagosan 24 százalékos számlacsökkenést jelenthet az EU-s roamingdíjak esetében - tette hozzá Takács Péter...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek