Cikkek

Microsoft-Yahoo szövetség a Google ellen

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-29 13:10:06

Nagyjából egy évvel a sikertelen ellenséges felvásárlási próbálkozás után Microsoft végül szövetséget köt a Yahoo-val, hogy együtt vegyék fel a versenyt közös riválisukkal, a Google-lel.

A The Wall Street Journal kedd éjszaka közzétett információja szerint a Microsoft és a Yahoo órákon belül bejelenti a két cég között kötött online hirdetési és keresési megállapodást. A The Wall Street Journal egyik blogjában megjelent hír szerint sikeresen zárultak a felek közötti tárgyalások, amely alapján a Yahoo oldalain a Microsoft keresőtechnológiáját használják majd. A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy megegyezésre jutott a Microsoft és a Yahoo.

A megállapodás alapján a Yahoo a Microsoft keresőmotorját használja majd az oldalain, a saját és egyes Microsoft-site-okon található, a találati oldalakon megjelenő szöveges hirdetéseket pedig a Yahoo értékesíti.

A korábbi tárgyalások arra fókuszáltak, hogy a Microsoft felvásárolná a Yahoo keresési és hirdetési üzletágait. A végső megállapodás ehhez képest jóval kevésbé ambiciózus: ez alapján a Microsoft nem fizetne előre a Yahoo-nak, hanem csak a bevételeket osztják fel egymás között.

Egyesült erővel
Az új Microsoft-Yahoo partnerség révén mindkét cég jelentős támogatáshoz jutna az eddig külön folytatott harchoz, amelyet az internetes keresőpiacon jelentős túlsúllyal rendelkező Google ellen folytatnak - írta elemzésében a Computerworld amerikai kiadása. Carol Bartz, a Yahoo új vezérigazgatója a néhány hónapja történt kinevezése óta azon dolgozik, hogy az egykori úttörő internetes vállalkozás visszaszerezze régi fényét. A Microsoft új keresője, a Bing ugyan nyár eleji bemutatása óta folyamatosan erősíti részesedését a globális internetes keresőpiacon, de a két cég még így is messze van attól, hogy jelentős ütést vihessen be a Google-nak.

Dan Olds, a The Gabriel Consulting Group elemzője úgy véli, hogy a két cég erőforrásait és iparági tapasztalatait egyesítő stratégiának sok értelme van. - Mind a Microsoftnak, mind a Yahoo-nak szüksége van erre a megállapodásra, ha még bármilyen reményt dédelgetnek, hogy ismét erős pozíciót foglaljanak el a jól jövedelmező internetes keresőpiacon. Mind a két cég dollármilliárdokat ölt abba, hogy olyan keresőt és tartalomszolgáltató portált építsen ki, amellyel a Google-höz hasonló nagyságrendű hirdetési bevételekhez juthatna....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek