Cikkek

Microsoft Surface - a felszín alatt

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-24 17:10:04

A Microsoft Magyarország vezető mérnökével öt videóban szedjük ízeke az ország egyetlen Surface példányát. Látnivalók felhasználóknak és fejlesztőknek!

A ránézésre leginkább egy high-tech kávézóasztalra emlékeztető, ám nagy méretű kijelzőjén egyszerre sok érintést értelmező számítógép ötlete 2001-ben pattant ki a Microsoft két kutatójának fejéből.

- Ma már történelem, hogy az ember és a számítógép interakciójával foglalkozó kutatópáros az első prototípust egy Ikea asztal felhasználásával készítette el - mondta Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország vezető mérnöke. - A kivágott asztallapra ernyőt szereltek, amely alá infravörös kamerákat helyeztek. Ezek érzékelik, hogy az emberi kéz az ernyő mely pontját érinti meg, és milyen mozgást végez rajta. Ezt az információt visszacsatolták az ernyőre vetített objektumokat megjelenítő és mozgató alkalmazásba. A koncepció megnyerte az akkor még a Microsoftnál dolgozó Bill Gates tetszését, így a projekt nagyobb fejlesztési keretet kapott. Ezt követően több tucat prototípus készült, és egy év múltán állt készen az a darab, amelyből a Microsoft termékfejlesztői elkészítették a Surface-t.

A számítógép hagyományostól eltérő fizikai megjelenését a felhasználás újszerű területei magyarázzák, amelyekre a Surface-t tervezői szánják: felhasználók, egyszerre akár többen is, nem az egérrel, hanem kezükkel, a felületet megérintve léphetnek vele interakcióba.

- Készenléti állapotban a Surface 76 cm képátlójú felületén egy alkalmazás vízfelületet, és ezen áttükröződő köveket, növényeket jelenít meg - kezdte a túravezetést Kőnig Tibor. - Ez azonban nem képernyővédő, miként a kijelző sem LCD panel, érintésre nem tűnik el, hanem látszólag úgy viselkedik, mint a valódi vízfelület, fodrozódik, hullámokat vet. Szerepe az, hogy felhívja magára a figyelmet, arra csábítsa a felhasználót, érintse meg a felületet, lépjen kapcsolatba a számítógéppel. Erre utal az alkalmazás neve, Attract is. A Surface-t ugyanis egyelőre nem a lakossági piacra, a nappaliba, hanem a vállalatok nyitott ügyféltereibe szánjuk, bár lakossági felhasználást leíró forgatókönyvek már jelenleg is léteznek.


A Computerworld TV további felvételei a Microsoft Surface-ről
ezen az oldalon tekinthetők meg

Egyébként hagyományos felépítésű PC-ről van szó, amelyet 2006-ban terveztek, így a konfigurációt többek között egy 2,13 GHz-es Intel Core Duo processzor - mai megítélés szerint nem különösebben erős CPU -, továbbá 4 GB memória és egy középteljesítményű ATI videókártya alkotja. A Surface operációs rendszere a 32 bites Windows Vista Business, amelyet azonban további szoftverelemek egészítenek ki. Ez egyike az a vezérlőprogram, amely az emberi kéz mozgását figyelő infravörös kamerák információját lefordítja a Surface-en futó alkalmazások nyelvére. A kávézóasztalban helyet kapott egy DLP projektor is, amely a felületen látható képet vetíti. Más speciális hardverelem nincs a Surface konfigurációjában. Fontosak még a kimenetek, amelyeken keresztül a számítógép nagy teljesítményű kivetítőhöz, plazma vagy LCD tévéhez, illetve PC-kijelzőhöz is csatlakoztatható.

- A Magyarországra érkezett darab ugyanis fejlesztői modell, amelynek segítségével Surface-alkalmazásokat készíthetünk - emelte ki a vezető mérnök. - Ez annyiban tér el a felhasználói modelltől, hogy VGA kimenet is kínál, így aki ezen az eszközön fejleszt, az egy külső monitort csatlakoztathat hozzá. De a fejlesztőnek nem kell feltétlenül Surface-szel rendelkeznie, mert egy szimulátor program segítségével PC-n is dolgozhat a Surface SDK és a Visual Studio 2008 fejlesztőeszközeivel.

microsoft-surface-video-5.jpgA Surface fejlesztői modelljéhez Bluetooth kapcsolaton keresztül egér és billentyűzet csatlakoztatható, és a Windows Vista Business felületén keresztül adminisztrátorként is be lehet rá jelentkezni. Ez a felület egyébként távolról, terminálszolgáltatáson keresztül is elérhető például távfelügyelet céljából. A gépen a Visual Studio Express változatát alkotó fejlesztőeszközök, és előre elkészített alkalmazássablonok segítik a fejlesztők munkáját. A Surface-alkalmazások Windows Presentation Foundationben és az Xbox-ra dolgozó fejlesztők körében ismert Microsoft XNA-ban is elkészíthetők. Előbbiben XML fájlok írják le a felületen megjelenő objektumokat és azok működését, utóbbiban a mai játékok multimédiás világát idéző alkalmazások készíthetők. Ezeket a fejlesztők ismerik, csupán a Surface specifikus alkalmazásokkal kell megismerkedniük.

microsoft-surface-video-3.jpgA fejlesztők többek között az Attract alkalmazást is lecserélhetik a cég profiljához jobban illeszkedő, hasonló célú szoftverrel. Az eddigi értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatok - amelyek az értékesítéstámogatás, a marketing és a kommunikáció területén használják a Surface-t - élnek is ezzel a lehetőséggel.

Az Egyesült Államokban például az AT&T helyezett el ilyen eszközöket az ügyféltereiben, és telefonokat, szolgáltatáscsomagokat ismertet segítségükkel. Ebben az értelemben a Surface a hagyományos munkaasztal szerepét tölti be, de annál egy sokkal interaktívabb és érdekesebb élményt kínál. Egy másik amerikai felhasználó a Harrah's kaszinólánc, amely a vendégek szórakoztatására használja a Surface-t. Nem játékok futnak a gépeken, hanem az ismerkedést segítő alkalmazás, illetve rendelni is lehet az érintésérzékeny felületen keresztül. A Sheraton pedig a hotelek előcsarnokában helyez el ilyen eszközöket a concierge szolgáltatás kiegészítésére. A Surface ugyanis egy Internet-elérésre képes számítógép, így mindig friss információk alapján jeleníti meg a szálloda környékén érdeklődésre számot tartó információkat, látnivalókat, éttermeket, programokat. Az egyik első felhasználó Európában a Barclays bank, ahol a Surface a pénzügyi termékekről ad tájékoztatót az ügyfeleknek a fiókhálózat egységeiben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek