Cikkek

Microsoft-Novell: kéz a kézben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-21 13:10:03

A redmondi óriás 100 millió dollárnyi Suse Linux-támogatást jelentett be - s ezzel folytatja a 2006-os megállapodást.

A szerdai bejelentés nem csupán azt jelenti, hogy a Microsoft újabb 100 millió amerikai dollár értékben vásárol támogató kuponokat a Novelltől, hanem azt is, hogy további befektetések várhatók eszközök és képzés formájában. Mindez azért, hogy azokat a szakembereket segítsék, akiknél a szerverkörnyezet egyaránt fut Windows és Linux alapon is. A két cég azt reméli, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően jobb együttműködés alakítható ki a Windows Server és a Suse Linux Enterprise Server között.

Mindkét vállalat képviselője megerősítette, hogy ez a befektetés része és folytatása a 2006 novemberében tető alá hozott megállapodásnak. Az akkori szerződés értelmében a Microsoft 240 millió dollárnyi Novell-kupont vásárolt, hogy saját klienseinek kínálja azt. Az első 18 hónap alatt összesen 157 millió értékű kupont váltottak be.

A piac számára váratlan és különös egymásra találást sok kritika érte, elsősorban a nyílt forráskód élharcosai részéről. A két cég hangsúlyozta, hogy a megállapodás az ügyfelek érdekét szolgálja, de megfigyelők felhívták a figyelmet  néhány más motívumra is. A Microsoft részéről ez a lépés azt jelzi, hogy felismerte a Linux egyre nagypbb súlyát a vállalati szegmensben, ugyanakkor ezzel valószínűleg jó pontokat is szerzett az Európai Unió képviselőinél. Akkoriban zajlottak azok a szigorú büntetéssel fenyegető vizsgálatok, amelyek a redmondi cég versenyellenes tevékenységét próbálták bizonyítani.

A Novell oldaláról a motivációt az adhatta, hogy így a nyílt forráskódú piacon előnyt remélhetett a vezető pozícióban lévő rivális, Red Hattel szemben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek