Cikkek

Százdolláros laptop XP-vel

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-28 13:24:05

A Microsoft elkészítette a Windows XP "százdolláros laptopon" futó változatát, de magánszemélyek még nem juthatnak hozzá.

James Utzschneider, a Microsoft Határtalan Lehetőség Csoportjának (Unlimited Potential Group) marketingért és kommunikációért felelős vezérigazgatója július 24-én a következőket tette közzé blogján: "Az XO-n futó Windows szeptemberre lesz hozzáférhető a nemzeti oktatási PC-ügyletekhez. Még mindig nem tervezzük, hogy ezt a Windows-változatot hozzáférhetővé tegyük olyan magánszemélyek számára, akik XO-hoz jutottak az Adományozz egyet, hozzájutsz egyhez (Give 1 Get 1) program keretében."

Az Utzschneider által említett "nemzeti oktatási PC-ügyletre" jó példa az egyik, egy 50 ezer Intel Classmate PC-t érintő üzlet, amely az Intel és egy mexikói üzletember, Carlos Slim között köttetett. A mágnás a Windowst és Office-t futtató gépeket szegény mexikói diákoknak szánja adományként.

A Microsoft egészen 2008 májusáig nem ismerte el, hogy a Windows XP portolásán dolgozna, de ezt megelőzően az OLPC tisztségviselői már nyilvánosságra hozták, hogy dolgoznak az XP-nek az OLPC-re szabásán. Egészen májusig a Microsoft csak annyit árult el: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az XP futtatható-e a százdolláros laptopként elhíresült OLPC XO-n.

Az XP átalakítása erre a gépre azért nagy fegyvertény, mert annak hardvere harmatgyenge. A gép szíve egy 433 megahertzes AMD Geode LX-700-as CPU, melynek mindössze 512 megabájt memóriája és 1 gigabájtos háttértára van - igaz, SD-kártyával ez utóbbi bővíthető.

471px-xo-1-4th_gen-features.jpgAz OLPC XO anatómiája

Május 15-én a Microsoft és az OLPC bejelentette, hogy elkészítik a Windows-t futtató XO-t - a gép annak előtte csak egy speciális Linux-disztribúció futtatására volt képes. A bejelentést a Linuxot támogatók tiltakozása és néhány OLPC-tisztviselő távozása követte. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy az augusztusra vagy szeptemberre várható windowsos XO-kat "csak a fejlődő országok kormányzati szervezetei vásárolhatják meg, vagy olyan, nem kormányzati szervezetek, amelyek nagyszámú gépet vásárolnának diákok számára". A kijelentést azonban kiegészítette egy másik is: "Később elképzelhető, hogy hozzáférhetővé tesszük (az XO-n futó Windows XP-t) az ügyfelek szélesebb köre számára."

Az XP-t futtató XO lendületet adhat a jó ideje már csak vergődő OLPC-projektnek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek