Cikkek

Mi lesz veled, Blu-ray?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-24 11:10:05

Azt gondolhatnánk, hogy a HD DVD kimúlásával a Blu-ray technológia szárnyal a piacon. A számok másról árulkodnak.

A nagy felbontású formátumok piaci részesedése csökkent az utolsó hetekben, míg a jó öreg DVD egyre nagyobb szeletet hasít ki a tortából. A mozgóképeket tartalmazó műanyag korongok piacán a Blu-ray pontosan az ellenkező irányban halad, mint amire mindenki számított. Részesedése az amerikai piacon 8 százalékra csökkent a szeptember 14-ével zárult héten, míg a DVD részesedése - az előző adatból nem nehéz kikövetkeztetni - 92 százalékra emelkedett. Mivel az amerikai gazdaság nincs a legjobb bőrben, nagyon úgy fest, hogy a helyzet jó időre így is marad.

A számok szerint a Blu-ray-piac 13,93 százalékkal csökkent az előző héthez képest, és a DVD-k eladása 0,15 százalékkal nőtt. A Netflix (az Egyesült Államokban működő filmkölcsönző hálózat) vezérigazgatója, Barry McCarthy egy mostanában megjelent interjúban elmondta: nem számít rá, hogy a Blu-ray formátumban megjelent filmeknek 2008-ban túl nagy hatása lenne a cég DVD-üzletére. A Netflix ügyfeleinek csak töredéke kölcsönöz a nagy felbontású formátumban kiadott anyagokból, aminek okát McCarthy a lejátszók magas árában látja. "Talán változik a helyzet és a karácsonyi időszakban javulni fognak az eladások. Ha valami lassan fogy, akkor az árak is gyorsabban csökkennek."

blu-ray.jpgBlu-ray: "Segítség, győztünk!"

Nem kell hozzá rakétatudósnak lenni, hogy lássuk: a 8 százalékkal sokkal kevesebb, mint az az 50 százalék, amit a Sony az év végére el szeretett volna érni. (Legalábbis a vállalat elnöke, Ryoji Chubachi egy áprilisi nyilatkozatában ezt a számot említette.) Egy-két asztali lejátszó ára a bűvös 200 dolláros (kb. 33 ezer forint) szint alá csökkent, a készülékek mégsem fogynak úgy, ahogy azt sokan várták. A Blu-ray formátumú anyagok térvesztése annál is meglepőbb, mivel az év elején volt olyan hét, amikor a Blu-ray lehagyta a DVD-értékesítéseket, és az év közben teljesen kiszorította a HD DVD-t a piacról.

Nagyon úgy fest, hogy a HD-formátumú film és tévéműsor letöltés egyre népszerűbb a tengerentúlon - gondolunk itt azok jogtiszta formájára, bár kétségtelen, hogy az illegális letöltéseknek is komoly szerepe van a piac alakulásában -, és ezt az is elősegíti, hogy több ilyen szolgáltatás ingyenes, köszönhetően a beiktatott hirdetéseknek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek