Cikkek

Megvan az első pályázó

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-27 15:10:04

Az NHH bejelentette a negyedik mobilfrekvencia használati jogáról szóló pályázatot; a DreamCom Kft. lehet az első jelentkező.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) október 22-én jelentette be, hogy pályázatot ír ki a negyedik mobilfrekvencia használati jogáért. A hatóság úgy véli, hogy a pályázatok nyomán a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató; a másik pályázó pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az első pályázó már meg is van: a az Externet Nyrt. a Telekom 4 Magyarország Zrt.-vel karöltve száll ringbe. A távközlési cégek DreamCom Kft. néven közös projektvállalatot hoznak létre a negyedik mobilszolgáltatói GSM/UMTS licenc esetleges megpályázására. A DreamCom 30 százalékban az Externet, 70 százalékban pedig a Telekom 4 tulajdonában áll. A Telekom 4 csoport egy éve tervezi, hogy virtuális mobilszolgáltatást indít, vagy szolgáltatóként jelenik meg ezen a piacon.

Magyarországon száz főre körülbelül 116 mobiltelefon-előfizetés, száz háztartásra pedig mejdnem 40 szélessávú internet-előfizetés jut. Az ADSL és a kábelmodemes internet-hozzáférések aránya egyre inkább kiegyenlítődik, miközben a hazai és az európai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a jövőben a szélessávú internetpiacon egyre nagyobb szerep jut a vezetéknélküli, mobilitást is kínáló megoldásoknak.

Az NHH megítélése szerint a mobilpiacon az elmúlt években lanyhult a verseny (lásd az alábbi ábrát), ugyanakkor nagyon nagyok a lehetőségek a vezeték nélküli internet területén - éppen ezért van szükség és lehetőség a rendelkezésre álló frekvenciacsomagok pályáztatásával újabb szereplők bevonására...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek