Cikkek

Megváltozik a másolásvédelem a Windows 7-ben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-08 15:10:04

A Microsoft megváltoztatja a Windowsban használt másolásvédelmi technológiájának nevét, és apróbb változtatásokat is végrehajt rajta.

A Windows Genuine Advantage (WGA - Valódi Előny) nyugdíjba vonul, mint a Microsoft másolásvédelmi technológiájának elnevezése, és felváltja a Windows Activation Technologies (WAT). A névváltoztatás abból a felismerésből fakad, hogy a felhasználók jobban értik a termékaktiválást, a termékkulcs-alapú folyamatot, amit a cég megkövetel operációs rendszereihez. "Amikor beszéltünk az ügyfelekkel, akkor rájöttünk, hogy az aktiválás az a koncepció, amire legkönnyebben visszaemlékeznek a másolásvédelmünkkel kapcsolatban" - mondta Alex Kochis, a MS Genuine Windows (Eredeti Windows) csoport igazgatója.

Az aktiválás marad
Az aktiválás mindig is a Microsoft másolásvédelmi technológiájának a részét képezte: érvényes termékkulcsot kér be, és ismételt ellenőrzési fázisokon keresztül próbálja eldönteni, hogy a Windows-kópia jogtiszta-e, vagy sem. Mivel a legális aktiválás a végső cél, logikus, hogy ezt kifejezzék a technológia nevében is. A WAT a Vistában lévő technológia neve - ez az alapja a hasonló, de nem azonos szoftvernek a Windows 7-ben -, de a WGA változatlanul megmarad a nyolcéves Windows XP-ben.

Rossz hírnév
Kochis szerint a WAT "kifejezőbb és technikailag pontosabb" név a technológiára, mint a WGA. Az igazgató arra a kérdésre nem adott egyenes választ, hogy a Microsoft szerint az utóbbit kétes hírnév övezné-e a felhasználók körében, és azért cserélnék le a címkét.

A WGA-t a múltban azért kritizálták, mert hibásan kalózkópiaként azonosított legitim Windowsokat, hiszen agresszív időzítéssel "telefonál haza" a Microsoft szervereire. Problémákat okozott a csökkentett funkcionalitású üzemmód, ami részlegesen megbénítja a kalózverzióként azonosított Windowsokat. Ez utóbbi téren a Microsoft a Windows XP-ben és a Vistában is jelentős változtatásokat vezetett be: a csökkentett funkcionalitást lecserélte a háttér feketére színezésére és a nyaggató üzenetek gyakori felvillantására.

wga.jpg

A Microsoft változatlanul támogatja a WGA-t a Windows XP-hez, és frissíteni is fogja a technológiát ha szükségesnek látja. Az viszont közel sem biztos, hogy a WGA az operációs rendszert a teljes élettartama alatt végigkíséri. A Microsoft április elején tette át az XP-t és az Office 2003-at is az általános támogatási körből a kiterjesztettbe. A cég 2014 áprilisáig bocsát majd ki biztonsági frissítéseket az XP-hez. "Ott leszünk, és addig fenntartjuk az aktiválást, míg az XP el nem tűnik" - mondja Kochis.

Ilyen a WAT
A WAT hasonlóképp viselkedik majd a Windows 7-ben, mint a Vistában, ha hamisnak talál egy kópiát. A változások terén a felhasználónak az lesz a legnyilvánvalóbb, amikor egy deaktivált Windowst futtató gépre próbálnak bejelentkezni, hogy nem találkozik késleltetéssel...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek