Cikkek

Mégsem lesz negyedik mobilszolgáltató?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-16 12:10:08

A Népszabadság szerint az NHH várhatóan eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot, pedig az új szolgáltató százmillió eurós nagyságrendű beruházást valósítana meg.

Szinte biztosra vehető, hogy az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) végül nem adja ki azt az "A" frekvenciablokkot, amely alapján megjelenthetett volna egy negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon - értesült a Népszabadság. Az értesülést sem a hivatal, sem a pályázók nem kívánták megerősíteni titoktartási kötelezettségükre hivatkozva.

Újszerű üzleti modell
Mint ismeretes, a blokkra négyen pályáztk: A Digi és az Invitel távközlési cégek, valamint két projektcég, az Externet és a Telekom4 alkotta Dreamcom, továbbá a volt T-Mobile-os, majd Vodafone-os vezető, Bodnár Zsigmond nevével fémjelzett Mobinet. A pályázat értékelésével megbízott hattagú bizottság a két projektcég pályázatát favorizálta, csakhogy a bizottság javaslata nem kötelező az NHH-ra nézve.

A Népszabadság úgy tudja, a három körben egyedül az Invitel tartotta - szerény - ajánlatát, a Mobinet emelt, de végül kevesebb, mint az eredeti vállalás dupláját ajánlotta. A Dreamcom pedig a sokszorosára emelte azt. A Digi már az első körben olyan magas ajánlatot adott, hogy azt a bizottság irreálisnak értékelte. Mind a Dreamcom, mind a Mobinet újszerű üzleti modellel pályázott: a saját szolgáltatás mellett virtuális szolgáltatóknak, MVNO-knak adnák bérbe a hálózatukat, amelyek gazdaságosan tudnák elérni a kisebb jövedelmű, mobillal nem rendelkező réteget.

Aggódik a hatóság
A napilap informátorai szerint a hírközlési hatóságnak fejfájást okoz, hogy a két projektcég összetétele túlságosan bonyolult. A DreamCom tulajdonosi szerkezetének végén belize-i és Virgin-szigeteki illetőségű cégek is vannak, míg a Mobinet esetében a Brit Layland Enterprises Ltd.-hez vezetnek a szálak. A projektcégek titoktartási szerződés mellett sem volt hajlandók felfedni a mögöttük álló befektetők kilétét, mondván, ezt csak akkor teszik meg, ha nyernek.

A Népszabadság szerint az NHH emellett attól is tart, hogy mivel manapság igen nehézkes a hitelfinanszírozás, a beruházások terhei tönkre is tehetik az új nyertest; egy becsődölő mobilcég pedig a piacnak és a fogyasztóknak rosszat tenne. Az előbbiek mellett az is befolyásolhatja a döntést, hogy az EU az idén rábólinthat arra, a 900 MHz-es frekvenciákon is lehessen mobilinternetet nyújtani. Ezt a döntést megvárva magasabb áron lehetne értékesíteni a spektrumot.

A hatóság vállalta, hogy egy esetleges eredménytelen pályázat esetén két évig nem pályáztatja újra a frekvenciákat, ám ez nem törvényi előírás. A frekvenciahasznosításban várható változás viszont alkalmat ad a helyzet újragondolására és arra, hogy a hatóság egy későbbi pályázat során jogi garanciákkal jobban alátámasztott, gondosabban kidolgozott eljárásban fusson neki a piacélénkítésnek - sorolta fel a napilap a várható halasztás indokait.

Szilárd üzleti terv
A híresztelésekre reagálva a negyedik GSM/UMTS licenszre pályázó vállalatok egyike, a DreamCom Kft. hétfőn közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: a negyedik mobilszolgáltató megjelenése erősíti a piaci versenyt, ezáltal segíti a szolgáltatások színvonalának emelkedését, konvergens, innovatív technológiák megjelenését, valamint a felhasználók számára jótékony árversenyt gerjeszt. A piacra lépő új szolgáltató, miközben százmillió eurós nagyságrendű beruházást valósít meg, több száz új munkahelyet teremt majd...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek