Cikkek

Megjelent és letölthető a Silverlight 3.0

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-13 15:10:07

A Microsoft bemutatta a Silverlight 3.0-t, ami újításainak köszönhetően akár vállalati környezetben is az Adobe Flash valódi vetélytársa lehet.

A Silverlight webes megjelenítő platform első kiadása inkább egy belső teszt véletlen kiszivárgásának tűnt, de a 2.0 már használható webes plattform volt - utóbbit a Computerworld hetilap 2009/11. számában mutattuk be, a cikk e-lap szolgáltatásunkból ingyenesen elérhető. A Silverlight 3.0-s változatának bétáját márciusban tették közzé, a keretrendszer végleges formájában pedig a múlt hét végén mutatkozott be a MIX09 konferencián. A Microsoft .NET funkcióira épülő új Silverlight a hagyományoknak megfelelően Windows és Mac alá telepíthető, a linuxos változatot önkéntesek fejlesztik Moonlight néven.

Potenciális kihívó
A Microsoft keretrendszerével kapcsolatban eddig is felmerült a kérdés: ha már hosszú évek óta itt van a kiforrott Flash a maga óriási fejlesztői táborával, akkor mi vehetne rá bárkit is, hogy Silverlightban fejlesszen, vagy Silverlight böngészőbővítményt telepítsen? A válasz lényege már régóta az, hogy Microsoft-platformról van szó, így elgondolásai a Microsoft elgondolásait követik. Aki eddig nem tanult Flash-t, most majd Silverlightot tanul - a fejlesztés amúgy is rohamtempóban halad, és egy Windows-frissítés kérdése, hogy hirtelen mikor lesz magasabb a Silverlight kliensoldali támogatása.

A Microsoft szerint a rendszer előnye a konkurens technológiákkal szemben, hogy a Silverlight a megjelenítési és logikai réteget teljesen elválasztja. Már a 2.0 változatban is nagy újdonság volt, hogy a programkódot tetszőleges .NET nyelven fejleszthetjük, a rendszer kliense mindenképpen egy DLL-XAML csomagot rak ki végeredményként; mindeközben a designerek bátran szerkeszthetik maguknak a megjelenést bármilyen XAML-t támogató platformban, ami mögé a fejlesztők tetszőleges kódot írhatnak. Emellett viszont nagy várakozás előzte meg a 3.0-s megoldást, mert alapvető keretrendszer-hibák vártak javításra, és fél tucat szoftverkomponenst kellett telepíteni egy egyszerűbb alkalmazás készítéséhez is.

A valódi 2.0
A Silverlight 2.0 sokak szerint megmaradhatott volna eredeti nevén (Silverlight 1.1), de a 3.0-s változat az első benyomások alapján megérdemli ezt a verziószámot is. A többféle komponens külön telepítésére és futtatására többé nincs szükség - vagyis a Silverlight böngészőtől és internetkapcsolattól függetlenül futhat -, ezen kívül szembetűnő újítás, hogy a 3.0-s verzió lehetőséget nyújt az elemek közvetlen összekapcsolására, ami az üzleti alkalmazásokhoz vagy adatbázisokhoz való kapcsolódással együtt lerakja az üzleti felhasználás alapjait is.

A médiaplatform 3D- vagy multitouch-támogatása mellett a fejlesztők számára egyre vonzóbbak lehet .NET környezet előnyei, és a jelenlegi slágertémát, a Chrome OS vagy a Gazelle kapcsán kiélesedő Microsoft-Google versenyt is különleges megvilágításba helyezi a MS szemléletváltása az operációs rendszer és a böngésző kapcsolatát illetően. Különösen, ha figyelembe vesszük a Silverlight és az ugyancsak "webesedő" Office közös lehetőségeit. Az (internet)felhasználók körében egyelőre sokkal elterjedtebb a Flash, ám valószínű, hogy a Silverlight új verziója sokat farag majd a Microsoft hátrányán.

Silverlight 3.0 ismeretek online oktatásban
A NetAcademia tavaly ősszel indította el a tantermi képzés mellett online részvételi lehetőséget is kínáló IT Factory-t. A hálózatbiztonsági és a ...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek