Cikkek

Mégis lesz SLI támogatás az x58-hoz

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-29 11:10:02

Pár hete úgy tűnt, hogy az Intel legújabb chipsete sem fogja támogatni az NVIDIA SLI technológiáját és ezzel a cég jókora szeletet veszít a csúcskategóriás grafikus megoldások piacából. A helyzet változott!

Pár hete felröppent: az NVIDIA fontolgatja, hogy kiszáll az alaplapi chipset üzletből. Akkor elemeztük, hogy miért lenne óriási érvágás a cégnek, ha az Intel nem támogatná a több NVIDIA grafikusvezérlő összekapcsolását lehetővé tévő SLI technológiát a legújabb, i7 processzorait (Nehalem) fogadni képes x58 alaplapokban sem. Az nForce 200 ugyan megoldást kínál a problémára, de drága és nem sok minden szól amellett, hogy miért is kellene a már most is minimális árréssel dolgozó alaplapgyártóknak még tovább növelniük az alaplapjaik előállításának költségét és tovább csökkenteni a nyereségüket.

A helyzet azonban most változott. Az NVIDIA natív SLI támogatást tesz lehetővé az Intel x58 chipsetű alaplapokon anélkül, hogy szükség lenne az nForce 200 lapkára. Tom Peterson, az NVIDIA alaplapi chipsetekért felelős technikai marketing igazgatója részletesen is ismertette a megoldást. Az alaplapgyártóknak egy engedélyeztetési procedúrán kell átvinniük az alaplapjaikat. Az NVIDIÁ-tól egy kulcskódot kapnak majd, melyet el kell helyezniük a BIOS-ban. Az NVIDIA meghajtóprogramja pedig ennek a kulcsnak és az alaplap egyéb azonosítóknak az alapján dönti el, hogy hozzáférhetővé teszi az SLI támogatást a rendszerben, vagy sem. Természetesen az NVIDIA nem adja majd ingyen a támogatás engedélyezését. Hogy mennyit kér érte, erről nem szól a fáma, de mindenképpen kevesebbet, mint az nForce 200-as chipért.

A megoldás sok kérdést vet fel: egyrészt mi történhetett, hogy az az NVIDIA, amely pár hete még azt állította, hogy csak az nForce 200 segítségével megoldható az SLI támogatás az x58-on, hirtelen beismeri, hogy mégis elérhető a technológia egyszerűen a megfelelő driver segítségével? (Az alaplapi BIOS módosítása kimerül a támogatás hitelesítését lehetővé tévő kulcsban.) Azzal, hogy egy komponensgyártó x58-at vásárol az Inteltől és erre épülő termékekkel rukkol elő, az alaplapjuk nem fogja automatikusan támogatni az SLI-t, ahhoz még előbb meg kell vásárolni az NVIDIA engedélyét. Aztán: ha a cégek vonakodtak kifizetni az nForce 200 árát, akkor miért fizetnének ezért az engedélyeztetésért? Lehet, hogy csak mi látjuk rosszul, de úgy érezzük, hogy az NVIDIA maga ellen dolgozik ezzel a stratégiával, hiszen ahelyett, hogy a grafikus vezérlőinek meghajtóprogramjain keresztül támogatná az SLI-t az x58-on és ezzel megalapozná a helyét a csúcskategóriás megoldások piacán, azon a platformon ami a közeljövőben egyértelműen a csúcsteljesítményt fogja nyújtani a munkaállomások piacán, változatlanul sarcolni akarja az alaplapgyártókat. De vajon miért? Ezzel akarják behozni azt a kiesett bevételt, ami abból származik, hogy a cég nem készít olyan chipsetet, ami az Intel Socket 1160 foglalatba illeszkedő processzorait - i7 alias Nehalem - támogatná?

nvidia.jpg

 NVIDIA: "x58 SLI licencdíjat akarok!"

Peterson a bejelentéskor hozzátette, hogy "az NVIDIA nyitott afelé, hogy további tárgyalásokat folytasson az Intellel az SLI licencelésével kapcsolatban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek