Cikkek

Megfőznek minket az LCD-monitorok?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-04 13:06:51

Egy, az LCD monitorokban és a félvezetőkben használt vegyület nagyobb hatással lehet a globális klímára, mint a szénerőművek.

A Geophysical Research Letters június 26-i számában megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nitrogén-trifluorid is az üvegházhatást okozó gázok közé tartozik. A gázt az iparban az úgynevezett kémiai gázfázisú leválasztáshoz használják, ezzel a módszerrel készülnek például az LCD kijelzők, a félvezetők és a szintetikus gyémánt is.

17 ezerszer erősebb
Michael Prather kémikus, a tanulmány egyik készítője a New Scientistnek úgy nyilatkozott: a vegyület előállítása 2009-ben megduplázódhat, és elérheti az évi 8 ezer tonnát. A globális felmelegedésben szerepet játszó nitrogén-fluorid 17 ezerszer erősebb, mint a szén-dioxid, és a gáz 550 év után bomlik szét az atmoszférában.

A többi ismert üvegházhatást kiváltó gáztól eltérően a nitrogén-trifluorid kibocsátását nem korlátozza a Kiotói Egyezmény, pedig a jelenlegi mennyiség hatása is nagyjából megegyezik az Ausztria által kibocsátott 67 millió tonna gázéval. A nitrogén-trifluoridot azonban - számos más vegyülethez hasonlóan - arra hivatkozva hagyták ki az egyezményből, hogy nem gyártják olyan mennyiségben, ami jelentős kárt okozna a légkörben.

A digitális átállás miatt mindenki cserél
Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy az LCD-monitorok iránti kereslet - és ezzel együtt a gázkibocsátás - a következő években ugrásszerűen meg fog nőni, különösen azt követően, hogy 2009 februárjától az Egyesült Államok teljesen átáll a digitális televíziózásra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek