Cikkek

Megérkezett a Google Android mobil

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-24 12:10:04

Szeptember 23-án a T-Mobile hivatalosan is bemutatta G1-es okostelefonját, mely elsőként használja a Google Android OS-t.

A Google vezetésével 2007. november 5-én megalakult az Open Handset Alliance, amely fő célja a mobil eszközök szoftverének és hardverének lehető legnagyobb mértékű szétválasztása a platform-függetlenség jegyében. A szervezet ötféle profilú céget tömörít: mobilszolgáltatókat, mobilgyártókat, szoftver és kereskedelmi vállalatokat illetve félvezető gyártókat. Így egyértelmű, hogy ez nem csak egy amolyan hobbi-megmozdulás, hanem komoly szoftveres, hardveres és üzleti modellt egységesítettek az Android project égisze alatt. A csoport a magyar nagyközönség által leginkább ismert tagjai a T-Mobile, Google, eBay, Intel, nVidia, HTC, Motorola és az LG.

Maga az Android tehát egy nyílt forrású, Linux alapú operációs rendszer, amely legnagyobb potenciálja - a saját fejlettségét leszámítva - az, hogy bárki fejleszthet rá szoftvereket. Mint ahogy a T-Mobile nemzetközi sajtótájékoztatóján is elhangzott, az Android nevet szeretnék a külső fejlesztésű szoftverek szempontjából is az ingyenesség fogalmával asszociáltatni, tehát a jövőben erre a platformra megjelenő szoftverek többsége freeware lesz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek