Cikkek

Masszív technológia

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-02 17:10:05

A dinamikusan fejlődő a hálózati piac jótékonyan hatott a hálózati eszközök, ezen belül is a kapcsolók piacára. Ami biztos: van még lehetőség az Ethernetben.

Összeállításunkban amerikai laptársunk kollégái segítségét is kérve összegyűjtöttünk tíz olyan eseményt az elmúlt évből, amelyet fontosnak éreztünk az Ethernet kapcsolók piacán. Van itt termékbejelentés, cégegyesülés, új technológia.

1. Az Interop New York-on új kapcsolókat mutattak be
Három nagy gyártó, a Foundry Networks, az Enterasys Networks, és a Force 10 Networks múlt év szeptemberében bemutatták kapcsolóik új generációját. Ezek már közvetlenül támogatják a videótovábbítást, az egységes kommunikációs hálózatokat és természetesen Ipv6-ot. Emellett beépített biztonsági megoldásokkal rendelkeznek, ami eddig nem a kapcsolók jellemzője volt. Ezekre a szolgáltatásokra hamarosan nemcsak a nagy cégek központi kapcsolóinak lesz szükségük, hanem a kisebb cégek, irodák is használni fogják.

2. 10 gigabites port 500 dollárért
Egy kisebb gyártó, a Woven, tavaly októberben jelentette be, hogy olyan kapcsolóval jelenik meg, amin 10G port ára 500 dollár lesz. Ez az adatközpontok kapcsolóinak piacán igen alacsony árnak számít. Bár a Woven nem meghatározó gyártó, bejelentésének valószínűleg még volt hatása: más gyártók is megjelentek hasonló árú 10G-s portokkal, az Arista Network 400 dollárt, a Blade Network Technologies 500 dollárt kér egy ilyen portért. Ebből már valószínűsíthető, hogy látványosan felgyorsul az adatközpontok kapacitásának növekedése.

3. A HP nagy tervekkel jelent meg a vezeték nélkül LAN piacán
A HP ProCurve jó eredményeket ért el a nagyvállalati kapcsolók piacán, de nem dőltek elégedetten hátra, folyamatosan bővítik a kínálatukat. Megvették a Colubris Networks, WLAN-nal foglalkozó céget. Ezzel a stratégiai lépéssel a HP ProCurve a WLAN piacon is érezhető súllyal jelenik meg a feltehetően idén végleges formát nyerő 802.11n szabványnak megfelelő eszközökkel. A nagyvállalati eszközeivel így sok speciális területen tud majd lefedni. Például kórházak, oktatási intézmények is tudják majd használni.

4. A Ciscótól távozó vezető új cége is kapcsolókkal lép piacra
Múlt évben távozott a Ciscótól Jayshree Ullal, a cég adatközponti vezetője, de októberben már az Arista Network CEO-jaként mutatkozott be. (Arista Networköt a Sun társalapítója, Andy Bechtolsheim indította útjára.) Jayshree Ullal új cége hamarosan 1U magas, 48 darab 10 gigabites portot tartalmazó kapcsolóval jelent meg. De nem a kapcsoló ára vagy vagy a portok sűrűsége keltett feltűnést az Arista termékeiben, hanem a moduláris szoftverfelépítése.

5. A Siemens Enterprise és Enterasys közös céget hoz létre
A Siemens sok területről kivonult az elmúlt időszakban. Eladták például a Siemens Enterprise 51 százalékát a Gores Groupnak, amely viszont a már régebben birtokolt Enteresys-szel közös céget hozott létre. Ezzel egy igen tőkeerős cég jelent meg a kapcsolók, biztonságos kapcsolók és a WLAN termékek piacán. Nem titkolt céljuk, hogy a Ciscót megszorongassák a nagyvállalati szegmensben.

6. Menekülne a Nortel
A szebb napokat látott Nortelről szeptemberben vált világossá, hogy pénzügyi problémái miatt vevőt keres Carrier Ethernet üzletágára. A célja az volt, hogy megmaradjon a nagyvállalati kapcsolók piacán. A Metro Ethernet eladása is nagy érvágás volt a cégnek. Decemberben már csődről beszéltek, meg arról is, hogy a Juniper - kihasználva a a konkurense problémáit - a Nortel kereskedelmi csatornáin kalózkodik. Aztán 2009 elején új kapcsolókat jelentettek be, ami arra enged következtetni, hogy rendeződik a cég pénzügyi helyzete.

7. Ethernet adatközponti szabvány készül
Elkezdődtek egy Ethernet adatközponti szabvány munkái. Az új szabványt az IEEE Data Center Bridging csoportjának kell kidolgoznia, és a tervek szerint legkorábban 2010 tavaszára készülhetnek el vele. A szabvány a szerverek, a tárolóeszközök (storage) és a hálózati forgalom területét fogja majd át, és veszteségmentes adatközpontot definiál. Mindeközben egyes a gyártók (többek között a Cisco), már a kiadtak olyan leírásokat, amik a leendő szabványnak a kiterjesztései lehetnek.

8. A Juniper nagyteljesítményú adatközponti kapcsolót jelent be
Novemberben a Juniper bejelentette EX jelű adatközponti kapcsolóját. A terméket véletlenül kereken kilenc hónappal azután mutatták be, hogy bejelentették: a nagyvállalati kapcsolók piacán is meg kívánnak jelenni termékeikkel...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek