Cikkek

Magyar diákok sikere Párizsban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-04 12:24:18

A Microsoft fejlesztői világversenyén fiataljaink egyéni és csapatversenyben is dobogós helyezést értek el. A résztvevőkkel a megoldott feladatokról beszélgettünk.

A hatodik alkalommal megrendezett Imagine Cup résztvevőinek idén a környezetvédelem problémáinak enyhítésére kellett megoldásokat találniuk a technológia segítségével. A 204 ezer dollár összdíjazású verseny döntőjének házigazdája a francia főváros volt, ahol 61 ország és régió 124 csapata, közel négyszáz diák mérte össze tudását olyan kategóriákban, mint a szoftvertervezés, beágyazott fejlesztés, játékfejlesztés, programozási csata, informatikai kihívás, algoritmusok, fotográfia, rövidfilm-készítés és felhasználói felület tervezése.


- A Microsoft Imagine Cup egyik célja, hogy felfedezze azokat a tehetségeket, akik akár teljesen új szemszögből képesek megközelíteni világméretű problémákat - mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. - Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar fiatalok mind egyénileg, mind csapatban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és ilyen nagyszerű helyezést értek el.

A döntőben a DigitalMania csapatban Kapui Ákos, Orosz Bálint, Orosz Gergely és Zöld László képviselte hazánkat. Környezetbarát öntözés (Green Watering) című projektjükkel harmadik helyezést értek el szoftvertervezés kategóriában. A DigitalMania emellett egyike lett annak a hat csapatnak, amely részt vehet a Microsoft és a British Telecommunications közös Imagine Cup Innovation Accelerator nevű programjában, amelyen keresztül a diákok intenzív üzleti és technológiai tréningen vehetnek részt.

A DigitalMania projektje a mezőgazdasági és magáncélú öntözéshez kapcsolódó vízfelhasználás minimalizálását célozza. A csapat tagjai könnyen telepíthető, méretezhető komplexitású rendszert fejlesztettek ki, így azt mezőgazdasági üzemek és háztartások egyaránt használhatják. A talajnedvesség-figyelő funkcióval ellátott, az internetről letöltött időjárási adatokat felhasználó rendszer segítségével - a korábban alkalmazott öntőrendszer fejlettségének függvényében - 15-50 százalékkal csökkenthető a vízfelhasználás.

Egyéni versenyben a 19 éves Szebeni Szilveszter az előkelő második helyezést érte el algoritmus kategóriában. A frissen érettségizett fiatalember, aki a BMGE mérnök-informatika szakán kívánja folytatni tanulmányait, már 2007-ben is indult a versenyen...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek