Cikkek

Magazinok a Google könyvkeresőjén

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-10 10:10:12

A Google Book Search segítségével már nem csak könyveket, de magazinokat is kereshetünk és böngészhetünk.

A Google kedden bejelentette, hogy könyvkeresőjével mostantól magazinok archívumában is kereshetnek a felhasználók. A cég különböző kiadókkal együttműködve digitalizált tartalmakat, és azokat beillesztette a Book Search-be. A teljes tartalmak között megtalálhatók a Popular Science évfolyamai egészen 1965-ig visszamenőleg, vagy a New York Magazine számai 1968 áprilisától. Hogy kiadónk háza tájáról is megemlítsünk valamit, a CIO Magazine számai 1987 szeptemberétől olvashatók.

Úgy tapasztaltuk, hogy a könyvekkel ellentétben a magazinok közti keresés jó eséllyel kínál teljes, csonkítatlan tartalmat. Ez nagyon hasznos, ha valamilyen speciális témában nyomozunk források után. Azt talán mondanunk sem kell, hogy egyelőre csak angol nyelvű tartalmakra számítsunk - az Ezermester vagy a Rádiótechnika évfolyamait nem itt fogjuk megtalálni. (A magyar Computerworld korábbi lapszámait saját Lapozó szolgáltatásunkban böngészhetik olvasóink.)

googlebooksearch2.jpgKiadónk egyik amerikai hetilapjának, a CIO Magazine-nak egy korai lapszáma a Google Book Search-ön

A Google még 2004-ben kezdett könyveket digitalizálni a könyvtárakkal való együttműködés keretében, de hamar jogi problémákba ütköztek, amikor egyes kiadói szövetségek - fogalmazzunk így - megkérdőjelezték a Google szerzői jogokkal kapcsolatos magatartását. 2005-ben az amerikai Authors Guild (Szerzők Céhe) beperelte a Google-t, a szerzői jogok súlyos megsértésével vádolva a keresőcéget...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek