Cikkek

Linux: elengedhetetlen a jó támogatás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-25 13:10:59

Három nagy ügyfele példáján keresztül mutatta be a Red Hat képviseletét ellátó ULX a Linux használatának előnyeit nagyvállalati környezetben.

A nemrég Budapesten megrendezett V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferencián Jan Wildeboer, a Red Hat európai evangelistája elmondta: a nyílt forráskód elfogadottsága nagymértékben nőtt az Európai Unióban általában, és az EU-s szervezeteken belül is. Ma már alig kell bárkinek is magyarázni Brüsszelben, hogy mi is az a nyílt forráskód és hogy miért előnyös használni. A legnagyobb küzdelem szerinte ma már továbblépett a szabványosítás területére azzal a céllal, hogy minél több nyílt szabványt fogadtasson el a közösség - mondta Wildeboer.

Verdó István, a Magyar Telekom Vezetéknélküli hálózati technológia terület osztályvezetője a T-Mobile-nál szerzett tapasztalatokról számolt be. Mint mondta, a T-Mobile folyamatosan bővíti Red Hat Enterprise Linux-on futó jelenleg 110-120 szervereinek számát. Ezekre UNIX és Microsoft Windows környezetről tértek át az elmúlt években és jelenleg a mobil hálózat felügyeletét megvalósító nagy rendelkezésre állású klaszterek és adatbázisszerverek zökkenőmentes működését biztosítják. A nyílt forráskódú megoldásokkal nagymértékben lecsökkentettük az adatközpontok menedzselésének költségét és összetettségét, valamint elértük azt, hogy rendszereink sokkal robusztusabbá váltak, miközben hatékonyságunk is folyamatosan növekszik.

A CIB Bank csaknem 40 éles kiszolgálást végző szerverén áll át a nyílt forráskódú Red Hat Enterprise Linux 5.2 operációs rendszerre, amit szokványos x86 hardverre telepítettek. Az átállás befejeztével körülbelül 20 szerver JBoss Enterprise Application Platformot futtat. Ez az alkalmazás-szerver farm már most is olyan kritikus szolgáltatások működésében is szerepet kap, mint a pénztári tranzakciók, a CIB Internet Bank, vagy például a call centeres ügyfélkiszolgálás, a CIB24. "Eddigi tapasztalataink nagyon jónak mondhatók. A Red Haten futó platformjaink nagyon stabilak, emellett megalapozottan számítunk jelentős költségcsökkenésre a technológiaváltás következtében" - mondta Veres Gábor, a CIB Bank middleware rendszerek fejlesztés és üzemeltetés vezetője.

A magyarországi takarékszövetkezeteket IT területén ellátó Takarékszövetkezeti Informatikai Kft (Takinfo) több pénzügyi kritikus alkalmazásai is több mint 70 Red Hat Enterprise Linux szervereken futnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek