Cikkek

Lenovo IdeaPad S10e

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-30 12:10:05

A tavalyi pénzügyi eredményeket elnézve a netbook-piac az egyetlen szegmens, amely növekszik. Ebbe most a Lenovo is beszállt, mert tudta: lemarad, ha kimarad.

A szegmens felfutását látva tavaly augusztus elején jelentette be a kínai cég, hogy beszáll a netbook üzletágba. Rögvest közzé is tett néhány képet az akkor már létező - és a netbookokénál addig még magasabb kategóriát megtestesítő -, az IdeaPad sorozatában megjelenő 8,9- és 10,2 hüvelykes kijelzővel szerelt gépeiről. Akkor azt mondtuk, hogy majd akkor ítéljük meg a hasonló kaliberű gépekre a megszólalásig hasonlító apró noteszeket, ha majd látunk belőle egyet. Erre mostanáig kellett várnunk.

Külcsín
Netbookot divatszínben is elkészíteni kötelező jellegű gyakorlat, a nálunk járt, 10-es sorozatú - tehát a nagyobb kijelzővel szerelt - változat vörösesbordó színben pompázott. A fényes lakkozású fedélen minden ujjlenyomat meglátszik - pont úgy mint a versenytársakon is - talán csak a fehér színű verzió lehet ebből a szempontból jobb. A fedelet felnyitva a fehér billentyűzet és környéke tárul elénk, ami már teljesen más anyagból készült. A matt, olcsónak érződő, nem éppen a legkellemesebb tapintású anyagnál lényegesen jobbat használ a legtöbb vetélytárs. A billentyűzet mérete és kiosztása az apró gépen rendelkezésre álló helyhez képest nem rossz, nem csak pötyögtetéshez, de gépeléshez is megfelelő. A két igazolványfénykép méretű tapipadnál láttunk már kisebbet is netbookon - az volt a már használhatatlan méret - és nagyobbat is, ide ekkora fért. Meg lehet vele barátkozni, de kényelmesnek nem neveznénk. A 10,2 hüvelykes kijelző felbontása 1024 x 576 képpont, ami azt jelenti, hogy vertikálisan némileg - 24 pixellel - kisebb kép jeleníthető meg rajta mint a többi netbook, "kvázi szabvány" 1024 x 600-as kijelzőjén. Persze erre rálegyinthetünk, de webböngészésnél minden ez nem az a kifejezett előny.

lenovo1.jpgLenovo IdeaPad S10e. A kijelzőn a Splashtop OS

A kijelző kifejezetten erősen tükröződik, de nincs mit tenni a végfelhasználók imádják ezeket a csillogó, élénkebb színeket produkáló megjelenítőket és ők a célcsoport. Az LCD felett az ebben a kategóriában szintén kötelező 1,3 megapixeles webkamera csücsül. Az S10-es IdeaPad kifejezetten jól összeszerelt, masszív gép benyomását kelti, a fedél pántjánál a fém zsanér kifejezetten jól mutat - az egyikbe még a Kingston-lakat rögzítéséhez szükséges horony bekerült. A gép jobb oldalán a 10/100-as Ethernet vezérlő csatlakozóját, egy USB 2.0-ás kaput, a fejhallgató ki- és a mikrofon bemenetet találjuk, közvetlenül mellettük pedig ExpressCard aljzatot. Ez utóbbi viszonylag ritka a netbookokon - "cserébe" viszont nincs mini-PCIe bővítési lehetőség. A baloldalon a másik USB kapu, négy az egyben memóriakártya olvasó és az analóg monitorkimenet található. A nálunk járt gép a kisebbik, 2,53 amperórás, háromcellás akkuval érkezett, a nagyobb, a gép testéből hátrafelé kikandikáló hatcellás akku opció. Ezzel a gyártó három óra körüli akku üzemidőt igér a gyártó. A gép felénk eső élén csupán három LED-et találunk, mely a gép bekapcsolt állapotáról, az akku töltéséről, vagy kisütéséről, illetve a vezeték nélküli illesztők működéséről tudósítanak.

Belbecs
A Lenovo S10e ugyanazokra az elemekre épül, mint a netbookpiac szinte összes többi tagja is, azaz az Intel 1,6 gigahertzes, Atom N270 processzorára, a hozzá tartozó Intel lapkakészletre az integrált Graphics Media Accelarator 950 grafikus vezérlővel. A nálunk járt gépnek 1,5 gigabájt memóriája - 512 megabájt az alaplapra integrálva, további 1 gigabájt pedig a bővítőhelyben - és 160 gigabájtos, a Western Digitaltól származó, 2,5"-es SATA merevlemeze volt. E kettő egy jókora, két csavar oldásával eltávolítható fedél mögött búvik meg, így egy esetleges későbbi bővítés gyerekjáték...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek