Cikkek

Lemaradásban az Asustek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-09 00:10:02

A cég noteszgép-eladásai elmaradnak a várttól, ezért az Asustek - hogy lejjebb szorítsa a gyártási költségeket - felgyorsítja a gyártáskihelyezést.

Az ASUS elmaradt a 2008 első felére kitűzött noteszgép-eladási terveitől. Az augusztus 6-i befektetői konferencián Jerry Shen elnök két dologgal magyarázta a vártnál gyengébb eladásokat. Az egyik a májusi, súlyos áldozatokat követelő, 7,9-es erősségű kínai földrengés, illetve az ezt követő, érthetően alacsony kereslet és gyenge kínai részvénypiac. A másik az alacsony európai fogyasztási kedv, mely a gyengélkedő gazdaságnak tudható be. Júliusra és augusztusra már visszaállt a kereslet mindkét régióban, mi több, július óta növekedés is tapasztalható ezeken a piacokon, de a két gyenge hónap - május és június - elegendő volt ahhoz, hogy elmaradjanak a tervezett eredményektől. Shen további növekedést vár az év hátralévő részére Ázsiában és Európában, míg az Egyesült Államokban folyamatos növekedésre számít a Best Buyjal közös promóciónak és az Eee PC-k térhódításának köszönhetően.

Az Asustek a harmadik negyedévre 1,5 millió noteszgép és ezen felül 1,8 millió Eee PC netbook értékesítésével számol. Annak ellenére, hogy a piac növekedését jósolják, Shen szerint az év végére tervezett, 6,6 millió darabos értékesítést nehéz lesz elérni. A 6 milliót túlhaladó eladások ezzel együtt nem tűnnek teljesíthetetlennek.

Shen arra a kételyre, miszerint az erősödő konkurencia miatt kétséges lehet a tervezett mennyiségű Eee PC eladása, úgy reagált: biztos benne, hogy 5 millió darabnál többet értékesítenek ezekből a gépekből, köszönhetően a disztribútorokkal közös promócióknak, valamint az európai és japán telekommunikációs szolgáltatókkal közös akcióknak.

asusmodells.jpgElbűvölő modellek - Asus termékekkel

A költségek csökkentése érdekében az Asus emblémáját viselő noteszgépek - beleértve az Eee-ket is - gyártásának 30 százalékát 2009 második negyedévére már alvállalkozók végzik majd a cégnek, de Shen nem nevezte meg az érintett OEM-eket. Ehhez kapcsolódik, hogy az Asustek az LCD panel-, DRAM- és akku-ellátás zavartalanságára számít a második negyedévben. (Csupa olyan komponens, amelyből hiánnyal küzdöttek a noteszgépgyártók az elmúlt hónapokban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek